Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Zonovergoten zondag

Zijn de temperaturen vandaag even wat minder hoog, vanaf morgen keert de zomerwarmte terug: in het binnenland wordt het met enige regelmaat tropisch warm.

De hernieuwde temperatuurstijging heeft te maken met het terugdraaien van de wind van een minder warme noordhoek naar de warmere noordoostelijke richting. Zaterdagmiddag zien we langzaam al dat op steeds meer plaatsen de zon weer door weet te breken, al is dat in veel regio’s een traag proces. Op veel plekken wordt het pas in de namiddag en avond echt mooi. De maxima liggen tussen 19 graden op de Waddeneilanden en 25 graden in delen van Brabant en Limburg.

In de nacht naar zondag is het helder, bij 13 tot 16 graden. Wat volgt is een zonovergoten tweede weekeinddag met ook hoge temperaturen. Dat bij een zwakke tot hooguit matige wind, 2 tot 3 Bft. De windrichting is noordoostelijk, waardoor het zuidoosten van het land het minste te maken heeft met de verkoelende invloed van het zeewater. Het wordt er 30 à 31 graden, maar ook elders is het warm, met 27 tot 29 graden. Aan de stranden langs de westkust wordt het circa 26 graden, al kan het in de loop van de middag iets afkoelen doordat de wind tijdelijk wat bijdraait naar het noordwesten. De Waddenkust is met 22 tot 24 graden sowieso iets minder warm.

Tot en met woensdag verandert er weinig.