Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Wit met de juiste spirit

Drie kleine gerechtjes van Marjoleine vandaag. Zouden de ingrediënten op een grillgeroosterd stukje brood geposteerd zijn geweest dan had het resultaat als crostini door het leven gekund, het Italiaanse, krokante fingerfood met veel kleuren, geuren en smaken. Wijnspijscombinatietechnisch doen de Italianen daar overigens niet ingewikkeld over. Ze drinken er een soort bij: Orvieto. En dat kan bij deze freestyle variant van De Vos ook uitstekend. Orvieto is de klassieke bianco uit Umbrië, ooit het spirituele centrum van de Etrusken.

Maar ook tegenwoordig zit de spirit er ook nog steeds goed in. Zoals blijkt uit Vigneto Torricella 2012 Orvieto Classico (€ 7,25) van Bigi, een uitstekende producent.

Er zijn rijpe gele appels. Een amandelaanzet. Een milde romigheid. Associaties met het zachte fris-zoete van Vouvray, het wit van de chenin blanc uit de Loire, dienen zich aan.

Misschien willen de Francofielen dat liever proberen?