Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Waarom blies een Chinees in een rolstoel zichzelf op?

Een agent staat bij de gate van Terminal 3 op het vliegveld van Beijing nadat de man in een rolstoel een bom liet ontploffen waarbij hij zichzelf verwondde.
Een agent staat bij de gate van Terminal 3 op het vliegveld van Beijing nadat de man in een rolstoel een bom liet ontploffen waarbij hij zichzelf verwondde. Foto Reuters / Stringer

Een zelfmoordaanslag. Maar nu betreft het eens niet een aanslag in Israël of een geradicaliseerde moslim als zelfmoordenaar, maar een man in een rolstoel in China. Wat bracht hem tot deze rücksichtslose daad?

De Chinese staatszender CCTV liet in het midden wat de man tot zijn daad dreef. Maar volgens Chinese activisten zou hij in een rolstoel zitten dankzij de politie. Voordat 34-jarige Ji Zhongxing uit de kustprovincie Shandong de zelfgemaakte bom liet ontploffen, probeerde hij roepend de aandacht te trekken van omstanders. Hij probeerde pamfletten uit te delen met daarin aanklachten tegen de overheid.

Twitter avatar richardlai Richard Lai Before and after photos of the wheelchair bomber in Beijing Capital Airport T3 (from Sina Weibo): http://t.co/4Nccf68tqd

Volgens Zifan Zhang, naar eigen zeggen een ex-journalist, heeft de man eerder online een klacht ingediend omdat hij in 2005 gruwelijk (foto) door de politie zou zijn mishandeld. Hierdoor zou hij in een rolstoel zijn beland.

Twitter avatar yifanxxx Yifan Zhang Bomber Jin ZhongXing letter leaked online. He was beaten to paralysis by police. #beijing #airport #Explosion
Twitter avatar yifanxxx Yifan Zhang This appears to be a petition written by the bomber 冀中星 Ji Zhongxing. #beijing #airport #Explosion source not clear. http://t.co/aYU6cOFigA

De man zou een ongeregistreerde tuk-tuk taxidienst hebben geleid. In zijn laatste blog, dat inmiddels is afgesloten was hij wanhopig en zag het niet meer zitten.

De man verwondde uiteindelijk alleen zichzelf en werd naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. Na de explosie in terminal 3 keerde de rust op de luchthaven snel terug, het vliegverkeer werd door het voorval niet opgehouden.