Volledige kunstcollectie Scheringa nu verkocht

Oktober 2009. Een verhuiswagen bij het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek, nadat ABN Amro een deurwaarder op het museum afstuurde. Het beeld op de voorgrond is gemaakt door de Colombiaan Fernando Botero. Het is het laatste werk uit de collectie dat onder de hamer is gegaan.
Oktober 2009. Een verhuiswagen bij het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek, nadat ABN Amro een deurwaarder op het museum afstuurde. Het beeld op de voorgrond is gemaakt door de Colombiaan Fernando Botero. Het is het laatste werk uit de collectie dat onder de hamer is gegaan. Foto ANP / Maurice Amoureus

De volledige kunstcollectie van oud-bankier Dirk Scheringa is verkocht. In New York ging het laatste kunstwerk onder de hamer: een bronzen beeld van de Colombiaan Fernando Botero, een naakt danspaar.

Scheringa verzamelde realistische kunst. In totaal heeft de verkoop 32 miljoen euro opgebracht. Dat gaat naar de Deutsche Bank, die nog 66,2 miljoen euro te goed heeft van DS Art, het bedrijf waar Scheringa zijn kunstverzameling in had ondergebracht. De opbrengst is hoger dan curator Marcel Groenwegen durfde te hopen, maar minder dan Scheringa ervoor heeft betaald.

Na het faillissement spraken de minister van Cultuur, Ronald Plasterk, en andere prominenten zich uit voor het bijeenhouden van de collectie. Dat is maar gedeeltelijk gelukt: de circa duizend Nederlandse werken zijn voor 14,75 miljoen euro verkocht aan zakenman Hans Melchers, die ze in Nederland wil exposeren. Alleen de buitenlandse werken zijn geveild. Een topstuk, een naakt van de Britse schilder Lucian Freud, werd onderhands verkocht, voor 4,2 miljoen euro.

Toen DSB Bank in oktober 2009 failliet ging, bestond de collectie uit 700 schilderijen, 27 sculpturen, 426 werken op papier, 57 foto’s en 62 modecreaties.