Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Vilanova bedankt Barcelona in open brief

FC Barcelona-trainer Tito Vilanova, hier op een archieffoto in mei, gaat zich nu volledig op zijn ziekte richten.
FC Barcelona-trainer Tito Vilanova, hier op een archieffoto in mei, gaat zich nu volledig op zijn ziekte richten. Foto AFP / Josep Lago

Tito Vilanova heeft de leiding, de spelers en de supporters van Barcelona in een open brief bedankt voor vijf geweldige jaren, meldt persbureau AP.

De Catalanen maakten vrijdag bekend dat de 44-jarige trainer zijn functie door ziekte noodgedwongen heeft moeten neerleggen. Testen toonden aan dat de keelkanker is teruggekeerd in zijn lichaam.

Vilanova schrijft in de brief:

“Het is tijd voor verandering in mijn professionele leven, zodat ik mij helemaal kan richten op het herstel van een ziekte die anderhalf jaar geleden werd geconstateerd. De behandelingen die ik krijg staan volgens de artsen niet toe dat ik mij met honderd procent wijd aan de taken die bij een coach van Barcelona horen. Maar ik zal, in een andere rol, blijven werken voor deze club.”

De Spaanse oefenmeester was afgelopen seizoen al een paar maanden afwezig, omdat hij werd behandeld in New York. Vilanova, die assistent was bij de club voordat hij vorig jaar Pep Guardiola opvolgde, vraagt om rust en privacy.

“Het zijn moeilijke tijden voor mij en mijn familie. Nu ik vertrek als coach van Barcelona hoop ik dat ik de rust en privacy krijg die zowel ik als mijn familie op dit moment heel erg nodig heeft.”

Barcelona liet vrijdag op een persconferentie weten dat het volgende week al een nieuwe trainer verwacht te presenteren.

De volledige brief

Thank you Barca, thank you everyone.

After five fantastic years being part of this team that has realised the dreams of any manager, it’s time to face a change in my profession life to dedicate all my strength and energies in the continued process of my illness that was diagnosed a year and a half ago.

The treatments that I must go through now, it is not recommended, in the opinion of the doctors, that I dedicate 100% of my priorities to managing a club like Barcelona, but I will continue to be very close and follow the work of this club with all my love in their sporting tasks.

It’s not easy to leave this very special group of people, players, colleagues and friends with whom I’ve shared so many unforgettable experiences. I am eternally grateful for all you have given me and what I have been shown. The human and footballing quality of this team is to test any obstacle and I am convinced that at full capacity they will face new athletic challenges of a season that will be exciting for everyone.

I also want to especially thank the President, the entire Board and sporting director Andoni Zubizarreta for all the confidence they placed in me and, above all, their unconditional support, both sporting and personal. Equally important to me is the human and medical support I receive from both Dr. Ramon Canal and his team of doctors who are on my side. I know this game I will not play alone, I am part of a club of solidarity that will help me succeed in this long process, as it has done until now.

To all of you, members and fans of the club, I also want to thank wholeheartedly for the outpouring of support and affection that I have been sent, not just now but over the last few months. I want to tell you that I am calm, strong and I face this new stage in my disease process with full confidence that all will be well.

Thank you very much also to all fans of football, professional colleagues, clubs, athletes and acquaintances and anonymous people for your messages of encouragement that we are so comforting to me and my family.

These are difficult times for my family and so I have asked the media respect and have understanding. Now that I am no longer the coach of Barca, I hope to have the peace and privacy that I and my family need right now.

I can not end this letter without wishing good luck and every success to the new coach of the best team in the world.

Thank you very much to all.

Tito Vilanova