Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Vier Nederlanders in ‘top-200’ van kunstverzamelaars

Voor galeriehouders en kunsthandelaren is het een lijst om goed in de gaten te houden. Het Amerikaanse tijdschrift ArtNews publiceert deze week in zijn zomernummer een top-200 van ’s werelds grootste en meest actieve kunstverzamelaars. ArtNews vroeg wereldwijd aan veilinghuizen, museumdirecteuren en kunsthandelaren wie het afgelopen jaar het meeste geld aan kunst heeft uitgegeven. Zo ontstond een lijst met de actiefste kopers, op alfabetische volgorde gerangschikt en inclusief de woonplaats en het specialisme van de verzamelaars.

Op de lijst komen vier Nederlandse verzamelaars voor. Onder hen Joop van Caldenborgh, die met zijn Caldic Collection een privémuseum in Wassenaar wil beginnen. Verder worden de echtparen Robert en Renee Drake (Wassenaar, gespecialiseerd in hedendaagse kunst), Jeannette en Martijn Sanders (Aerdenhout, Amerikaanse en Europese kunst na 1980) en Marieke en Pieter Sanders (Haarlem, hedendaagse beeldhouwkunst) genoemd.

Verreweg de meeste verzamelaars, de helft van de lijst, komen uit de Verenigde Staten. Ook Duitsland is met negentien verzamelaars een belangrijk kunstland. Uit Zwitserland komen twaalf verzamelaars, tien wonen er in Groot-Brittannië, acht in Frankrijk en vijf in België. Hedendaagse kunst is verreweg het populairste verzamelgebied, gevolgd door naoorlogse moderne kunst en impressionisme. Opvallend is dat op de lijst zeventien nieuwkomers prijken. Onder hen de baas van Guess-jeans Maurice Marciano, Warner Music-eigenaar Len Blavatnik, autohandelaar Yang Bin, modemagnaat Miuccia Prada en kunstenaar Damien Hirst. Erfgename Alice Walton van de Amerikaanse supermarktketen Walmart is nieuwe binnenkomer in de top-10 van grootste verzamelaars. Het bewijst dat de kunstmarkt ook afgelopen jaar nog volop in beweging was en steeds weer nieuwe, extreem gefortuneerde verzamelaars weet te trekken.

Volgens ArtNews zijn er wereldwijd 1.426 miljardairs. Van hen wonen 442 in de Verenigde Staten en 386 in Azië.