Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Vier klassieke ‘grilmomenten’ van Helen Thomas en een slip of the tongue

Helen Thomas tijdens een persbriefing met president Barack Obama.
Helen Thomas tijdens een persbriefing met president Barack Obama. Foto AP / Susan Walsh

De bekende Witte Huis-verslaggeefster Helen Thomas die is overleden, stond vooral bekend om haar nietsontziende en aanvallende manier van vragen stellen. Haar interviews werden door het Witte Huis ook wel een ‘marteling’ genoemd. Hoe dat in z’n werk ging? Watch and learn.

Thomas, sinds 2010 gepensioneerd, werkte jarenlang als senior-verslaggeefster voor het Witte Huis bij United Press International. Sinds 2000 werkte ze bij Hearst Newspapers. Tijdens haar carrière bouwde ze een reputatie op van een harde vragenstelster, die niet bang was haar mening te ventileren en door te laten klinken in haar vragen.

In een verklaring zei president Obama:

“Wat Helen de koning van de politieke pers maakte was niet de lengte van haar loopbaan, maar haar sterke geloof dat onze democratie het best werkt als we scherpe vragen stellen en onze leiders verantwoordelijk houden.”

Thomas interviewde tijdens haar loopbaan maar liefst tien presidenten, met sommige daarvan kon ze goed overweg, anderen konden haar wel schieten. Maar of ze iemand nu wel of niet een president sympathiek vond, ze spaarde niemand en bezorgde menig president of perswoordvoerder klamme handjes. Aan ontwijkende antwoorden had ze een broertje dood, zo blijkt wel uit onderstaande fragmenten.

1. “I’m amazed at you” (doorklikken naar 2:40)

Robert Gibbs, perswoordvoerder van het Witte Huis probeert hier de verslaggevers te vertellen hoe de ondervraging van de president in z’n werk gaat in de stijl van ‘Town Hall-meeting’. De vragen worden van te voren geselecteerd en de verslaggevers maken daartegen grote bezwaren. Zo ook Helen Thomas:

2. Verrassingstactiek: van BP naar Afghanistan - “Don’t give us this Bushism”

Tijdens een persconferentie over de ramp met het olieplatform van BP, vraagt Thomas president Obama uit het niets wanneer de VS uit Afghanistan vertrekt. Obama staat een paar seconden echt met z’n mond vol tanden.

3. “Well, regret doesn’t bring back a life”

Dana Perino, perschef van president Bush verdedigt de aanwezigheid van troepen in Irak. Thomas zegt dat de VS dus onschuldige mensen blijft doden, tot afgrijzen van Perino die haar herinnert aan het feit dat het een “eer” is om in de perskamer te mogen zitten op de eerste rij:

4. “You started this war”

Tijdens een persconferentie in Irak wast Thomas president Bush de oren over de oorlog in Irak.

Thomas had ook zelfspot

Thomas haar status werd nog eens bevestigd met een filmpje waarin de draak met haar werd gestoken door de komiek Stephen Colbert tijdens the White House Correspondent’s Dinner in 2006:

Slip of the tongue

Niettemin zou haar scherpe tong Thomas uiteindelijk de das omdoen. Haar commentaren dat “Israël als de wiedeweerga uit Palestina” zou moeten vertrekken werden haar niet in dank afgenomen. Ze moest haar excuses aanbieden en ging een week later met pensioen.

http://youtu.be/4EGFhlRtx6Q