Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Van Parade tot Peter de Grote

Vooruitblik op de kunst van dit weekeinde en daarna plus recensieoverzicht van vijf lopende kunstzaken.

Tim Hetherington

Tim Hetherington (Liverpool, 1970) won in 2007 de World Press Photo met een foto van een uitgeputte Amerikaanse soldaat in Afghanistan. In 2011 kwam hij op tragische wijze om het leven tijdens zijn werk in Libië. In Foam is nu zijn eerste Nederlandse tentoonstelling Infidel te zien, met een selectie foto’s en video’s afkomstig uit de series Sleeping Soldiers, Infidel en Diary. In zijn werk richtte Hetherington zich op de persoonlijke, individuele beleving van gewapende conflicten. Gebruikmakend van foto’s, schrijfwerk en films, toont Hetherington ons nieuwe inzichten in menselijk leed als gevolg van oorlog. Niet alleen vanuit het perspectief van eenvoudige soldaten, maar ook vanuit onschuldige burgers die betrokken worden bij het conflict.

19 juli t/m 7 sept in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam. Inl: foam.org

De Parade in Utrecht

Het rondreizende festival de Parade is vrijdag neergestreken in het Moreelsepark in Utrecht, dat verandert in een plein vol theater, muziek, en dans. Er zijn verschillende premières, zoals De Ongelukkige Dag van De Kofferband, dat een dag laat zien uit het leven van twee meedogenloze ondervragers in een dictatoriaal bewind. In Toen geluk en ongeluk zich in elkaar vergisten stelt Vincent van der Valk vier weifelende twintigers centraal. Zij worden gespeeld door Mattias van de Vijver, Lotte Driessen, Bram Suijker en Aline Nuyens in een regie van Daria Bukvic. Ook de voorstellingen Wild, Weeromstuit en De Verleiding zijn nieuw. Sommige nieuwe voorstellingen zijn exclusief in Utrecht te zien, zoals Het Grote Verlangen van Birgit Schuurman en De Gillende Keukenprins van Bram Graafland.

19/7 t/m 4/8, Utrecht. Inl: deparade.nl

Christian Scott in het Concertgebouw

De Amerikaanse jazztrompettist Christian Scott geeft een nachtconcert in het Concertgebouw, in het kader van de Robeco SummerNights. Scott, ook wel ‘Jazz’s young style God’ genoemd, speelt tijdens dit concert samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw o.l.v. Henk Meutgeert werk van een van zijn voorbeelden: Miles Davis. Diens onderkoelde, melodieuze en zoekende werk is in goede handen bij Scott. De dertigjarige Scott, geboren in New Orleans en winnaar van twee Edisons, kan volgens deze krant „vlammende, geëngageerde moderne jazzbetogen” houden.

20 juli, 23.59-1.30u. Concertgebouw, Amsterdam. Inl: concertgebouw.nl

Peter de Grote Festival

Het Peter de Grote Festival is het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland met vijftig kamermuziekconcerten in Groningen, Friesland en Drenthe. Aan de serie is ook een Summer Academy gekoppeld voor jonge, getalenteerde musici. In het kader van het Nederland-Rusland-jaar richt het festival zich dit jaar vooral op Russische muziek. Zo brengt het de première van een kleine opera over het leven van tsaar Peter de Grote, die in 1697 en 1698 enige tijd in Nederland was. Bijzonder is ook een liedrecital door Gulnara Shafigullina (winnares van de operaprijs tijdens het laatste Vocalisten Concours Den Bosch) en pianiste Olga Kozlova (2de prijs Franz Liszt Piano Competition 2011). Samen presenteren ze een programma met liederen van Liszt en Russische componisten.

24/7 t/m 3/8. Inl: peterdegrotefestival.nl