Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Weer lichte aardschokken bij het Groningse Loppersum

Minister Kamp onlangs bij een bezoek aan Loppersum, waar regelmatig aardbevingen plaatsvinden. Actiegroep 'Schokkend Groningen' protesteert tegen de gasboringen.
Minister Kamp onlangs bij een bezoek aan Loppersum, waar regelmatig aardbevingen plaatsvinden. Actiegroep 'Schokkend Groningen' protesteert tegen de gasboringen. Foto ANP / Catrinus van der Veen

In de omgeving van het Groningse Loppersum zijn vanochtend twee kleine aardschokken gevoeld. Uit data van het KNMI blijkt dat er om 03.33 uur een beving met een kracht van 2,4 op de schaal van Richter plaatsvond bij Oosterwijtwerd. Om 05.05 was een schok met een kracht van 1,9 te voelen bij Eenum.

In de omgeving komen vaker dit soort aardschokken voor. Veel Groningers zijn dan ook ongerust over het toenemende aantal aardbevingen door de gaswinning van de NAM. Onderzoekers hebben berekend dat de schokken als gevolg van gaswinning in de provincie in aantal en in kracht gaan toenemen, mogelijk tot 5 op de schaal van Richter. Minister Kamp heeft elf onderzoeken naar de risicovolle gaswinning uitstaan, waarvan de resultaten in december worden verwacht. Pas daarna wil Kamp een besluit nemen over het eventueel deels dichtdraaien van de gaskraan.

Nederland kent geen aardbevingen met verwoestende gevolgen, omdat we niet bij de rand van een tektonische plaat liggen. Desondanks veroorzaakte een beving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter op 13 april 1992 bij Roermond flinke schade. Aardbevingen in Nederland komen voor in het zuidoosten van het land en in Groningen en Drenthe.

Begin juli werd bij Loppersum een van de zwaarste aardschokken tot nu toe gemeten. De beving had een kracht van 3,6. Naar aanleiding van die beving kreeg de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) honderden schadeclaims binnen.