Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

30 doden en tientallen gewonden bij autobomaanslagen in Irak

Bij een serie autobommen die zijn ontploft zijn vanavond zeker 90 gewonden en 30 doden gevallen in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De bommen ontploften vooral in het sjiitische deel van de hoofdstad, in de wijken van Karrada, Baiyaa, Shurta, Tobchi en Zafaraniyah. Volgens de politie waren de auto’s geparkeerd in winkelstraten. De bommen gingen af nadat het dagelijkse vasten onderbroken werd tijdens de ramadan en mensen dus in groten getale de straat opgingen.

Enkele uren voordat de bommen afgingen werd een lokale soennitische militieleider neergeschoten samen met twee van zijn lijfwachten. Bassem Mahmoud leidde een militie Sahwa die zich tegen Al-Qaeda heeft gekeerd.

De afgelopen maand zijn bij bomaanslagen al meer dan tweehonderd mensen omgekomen. Gisteren vielen bij een aanslag in een moskee in Diyala ook alweer 22 doden en een dozijn gewonden.