Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Straf voor organiseren seksfeestjes Berlusconi

Drie medewerkers van de Italiaanse ex-premier Berlusconi zijn vrijdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf tot zeven jaar omdat zij jonge vrouwen hadden geregeld om tegen betaling deel te nemen aan de ‘elegante diners’ in de villa van de mediamagnaat.

Prostitutie tussen meerderjarigen is niet strafbaar in Italië, maar het aanzetten daartoe en stimuleren ervan wel. In een afzonderlijk proces is Berlusconi zelf vorige maand veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens het aanzetten tot prostitutie van een minderjarig meisje, de Marokkaanse danseres Ruby, en wegens ambtsmisbruik.

Veroordeeld zijn vrijdag: Nicole Minetti, een jonge voormalige mondhygiëniste die ervoor zorgde dat de vrouwen geldt een woning krijgen (vijf jaar); Emilio Fede, een 82-jarige journalist die al zijn hele leven lang is bevriend met Berlusconi en Ruby had ‘ontdekt’ op een schoonheidswedstrijd in Sicilië (zeven jaar); en Lele Mora, een 58-jarige impresario die veel jonge vrouwen uit zijn netwerk uitnodigde (ook zeven jaar).

Volgens de openbare aanklager hadden Fede en Mora een prostitutiesysteem opgezet waarbij zij eerst onderzochten of de vrouwen presentabel genoeg waren voor de avondjes bij Berlusconi.

Net als Berlusconi mogen de drie geen politieke functies meer vervullen. Dat is vooral voor Minetti, die een verbod voor vijf jaar kreeg, relevant. Zij is op lokaal niveau actief binnen de partij van Berlusconi.

Advocaten van de drie veroordeelden verwierpen het vonnis onmiddellijk als excessief. Aangenomen wordt dat zij, net als Berlusconi, beroep zullen aantekenen tegen hun veroordeling.

De rechtszaken tegen Berlusconi leggen een zware druk op de brede coalitie van de linkse Democratische Partij (PD), het rechtse Volk van de Vrijheid (van Berlusconi) en de kleine centrumpartij van Mario Monti. De 76-jarige oud-premier heeft duidelijk gemaakt dat hij politieke bescherming zoekt.

Berlusconi worstelt ook met een veroordeling wegens belastingfraude en een justitieel vooronderzoek, waarvoor vrijdag in Napels een eerste zitting werd gehouden, naar omkoping van senatoren om een links kabinet ten val te brengen. Pas dit najaar wordt besloten of deze zaak ook tot een proces tegen Berlusconi leidt.