Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Quintana wint voorlaatste rit - Froome rijdt morgen in geel naar Parijs

De Colombiaan Nairo Quintana heeft de voorlaatste rit van de Tour de France gewonnen. Peter Sagan heeft zich vandaag verzekerd van de groene trui in de Tour de France. Het betekent dat de Britse Chris Froome vrijwel zeker van de gele trui is. Bauke Mollema behoudt zijn zesde plaats in het klassement.

De Slowaakse Peter Sagan (links), klassementsleider Christopher Froome, en de Colombiaanse Nairo Quintana aan de start van de twintigste, 125 km lange etappe van de Tour vandaag tussen Annecy en Annecy-Semnoz in Franse Alpen.
De Slowaakse Peter Sagan (links), klassementsleider Christopher Froome, en de Colombiaanse Nairo Quintana aan de start van de twintigste, 125 km lange etappe van de Tour vandaag tussen Annecy en Annecy-Semnoz in Franse Alpen. Foto AFP / Jeff Pachoud

De Colombiaan Nairo Quintana heeft de voorlaatste rit van de Tour de France gewonnen. Peter Sagan heeft zich verzekerd van de groene trui in de Tour de France. Het betekent dat de Britse Chris Froome vrijwel zeker van de gele trui is. Bauke Mollema behoudt zijn zesde plaats in het klassement.

Nairo Quintana van Movistar kwam solo aan in skioord Annecy-Semnoz. Joaquin Rodriguez werd op achttien seconden tweede, terwijl geletruidrager Chris Froome als derde finishte. Alberto Contador was de verliezer van de dag en duikelde van plaats twee naar vier. De renner heeft al laten weten zijn titel in de Ronde van Spanje niet te gaan verdedigen, omdat hij zich wil richten op de Tour van volgend jaar.

NRC-sportredacteur Derk Walters vanuit Frankrijk:

“Contador is echt door het ijs Contador gezakt. Vooraf werd hij gezien als de grote concurrent van Froome, maar dat bleek niet zo te zijn. Dat hij nu de Vuelta overslaat, zegt wel hoe ontzettend belangrijk hij het vindt om nog een keer de Tour te winnen.

Froome verzekerde zich met alleen de slotrit naar Parijs voor de boeg officieus van zijn eerste touroverwinning. Naast Froome deelde Quintana in de feestvreugde. De Colombiaanse klimmer rukte met zijn eerste dagzege op naar de tweede plaats van het klassement, veroverde daarnaast de bolletjestrui en stelde ook winst van het jongerenklassement veilig. Katusha-kopman Rodriguez mag in Parijs - indien zich in de slotrit geen gekke dingen voordoen - als nummer drie het podium bestijgen.

Walters:

“Als er iemand is die de komende jaren kans maakt op de Tour is het Quintana wel.”

Sagan, sprokkelde in de voorlaatste rit naar Annecy-Semnoz wat punten op de dertiende plaats in de tussensprint en valt daardoor voor de concurrentie niet meer te achterhalen. 23-jarige Slowaak van Cannondale dient alleen nog op zijn fiets te blijven zitten om zich morgen in Parijs voor het tweede jaar op rij als beste sprinter te laten huldigen. Hij heeft nu 383 punten, 101 meer dan naaste belager Mark Cavendish. Sagan boekte deze Tour een ritzege, terwijl Cavendish tweemaal de handen in de lucht mocht steken.

Strijd ging om ereplekken

In de laatste bergrit was er alleen nog spanning om de ereplaatsen. Gezien de riante voorsprong van meer dan vijf minuten van Froome op de concurrentie was de strijd om het geel gestreden. Voor de overige klassementsmannen viel er echter nog veel te winnen en vanzelfsprekend ook veel te verliezen.

Vooral Movistar had snode plannen en hanteerde vanaf het begin een straf tempo. De koplopers van de dag, een groep van tien zonder Nederlanders, kregen een maximale voorsprong van drieënhalve minuut en had dus geen moment echt zicht op de etappezege. Op 8,5 kilometer van de meet werd initiator van de kopgroep, Jens Voigt, als laatste ingerekend.

Het venijn van de slechts 125 kilometer lange etappe zat hem in de staart. De laatste twee van de in totaal zes cols waren van respectievelijk eerste - en buitencategorie. De slotklim naar Annecy-Semnoz werd vooraf als een soort mini-Ventoux betiteld en daar bleek geen woord aan gelogen.

Al direct aan het begin van de berg kwamen veel renners in de problemen, waaronder Belkin-kopmannen Mollema en Laurens ten Dam. Op ruim acht kilometer van de meet demarreerde Rodriguez en hij kreeg Quintana en Froome met zich mee. Contador en Roman Kreuziger, respectievelijk de nummers twee en vier van het klassement, moesten niet voor het eerst deze Tour bergop het antwoord schuldig blijven.

Op een kilometer van de streep versnelde Froome op jacht naar zijn vierde etappezege. Ogenschijnlijk eenvoudig achterhaalde Quintana hem, om even later solo verder te gaan. Froome liet het lopen en kwam op een halve minuut van zijn Colombiaanse concurrent binnen. Tussendoor finishte nog Rodriguez.

Voor Mollema was de zesde plaats vooraf het maximaal haalbare. Hij had daarbij vooral concurrentie van nummer zeven Jakob Fuglsang. Mollema verloor de Deen geen enkel moment uit het oog en gebroederlijk kwamen ze als zestiende en zeventiende over de meet. Het tweetal gaf een kleine vier minuten toe op etappewinnaar Quintana. Ten Dam werd 29e en duikelde in het klassement van plek elf naar dertien.

NRC-redacteur Walters:

“Ten Dam was van te voren nog heel optimistisch over het terugpakken van die ene seconde voor een tiende plek, maar dat is dus niet gelukt. Je zou kunnen zeggen dat zijn lampje aan het eind van deze Tour eigenlijk heel langzaam is uitgegaan. Niettemin is dertiende een heel respectabele positie. Wel is het des te knapper van Mollema dat hij zijn zesde plek heeft behouden, zelfs nadat hij ziek is geweest. Hij heeft echt karakter getoond.”

Marcel Kittel was met drie ritzeges de succesvolste sprinter, maar de Duitser van Argos-Shimano staat slechts vierde in de strijd om de groene trui. Morgen mogen de sprinters nog een laatste keer de degens kruisen. De slotrit naar de Champs-Élysées eindigt doorgaans in een massasprint.

Etappe-uitslag:

1. Nairo Quintana (Movistar) 3:39:03
2. Joaquim Rodríguez (Katusha) +16
3. Chris Froome (Sky) +28
4. Alejandro Valverde (Movistar) +1:40
5. Richie Porte (Sky) +2:15

Het algemeen klassement ziet er nu als volgt uit:

1. Chris Froome (Sky) 80h49:33.
2. Nairo Quintana (Movistar) à 5:03.
3. Joaquim Rodriguez (Katusha) 5:47.
4. Alberto Contador (Saxo) 7:10.
5. Roman Kreuziger (Saxo) 8:10.
6. Bauke Mollema (Belkin) 12:25.

De etappekaart via Cycling the Alps. Het verslag komt van Novum.