Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Rutte: het staat Antillen vrij zich los te maken van het koninkrijk

Premier Rutte heeft de eilanden van Caraïbisch Nederland deze week achter de schermen laten weten dat zij het koninkrijk desgewenst elk moment kunnen verlaten. „Ze keken me verbaasd aan. Ik zei: als u eruit wil, en een meerderheid van uw bevolking steunt dat, dan is dat mogelijk. Dan belt u even en dan regelen we dat”, aldus Rutte, die deze week alle Caraïbische eilanden van het koninkrijk bezocht.

Rutte zegt met zijn aanbod te willen voorkomen dat er nog nieuwe verzoeken voor financiële steun komen. Hij meent dat de discussie daarover is beslecht bij de staatsindeling die in 2010 binnen het koninkrijk werd afgesproken. Daarbij hebben drie landen (Aruba, Curaçao en Sint Maarten) een autonome status, terwijl de andere drie (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) een gemeente zijn. „Ik heb binnenkamers gezegd: als we ooit nog praten over de staatsinrichting, dan alleen nog maar als jullie uit het koninkrijk willen”, aldus Rutte.

De premier bezocht deze week alle zes eilanden. Hij trof bij drie daarvan – Curaçao, Sint Maarten en Bonaire – omvangrijke bestuurlijke problemen aan. Hij oordeelde het hardste over Sint Maarten, waar hij afspraken maakte over „een diepgaand onderzoek” naar de bestuurlijke integriteit op het eiland.

Eerder dit jaar moest de minister van Justitie van dit eiland aftreden omdat hij tevens bestuurder van enkele bordelen bleek te zijn. Ook kwam aan het licht dat de parlementariërs van dit eiland (met 39.000 inwoners) een maandsalaris van 9.000 euro hebben, het hoogste van het koninkrijk. Hij beval de staten van het eiland aan het debat hierover te heropenen.

Rutte zei dat hij ook op Curaçao binnenskamers „stevige gesprekken” heeft gevoerd met de regering onder leiding van Ivar Asjes, die anderhalve maand geleden premier werd. Asjes is omstreden omdat hij eerder steun gaf aan Gerrit Schotte, de van maffiacontacten beschuldigde ex-premier die vorig jaar tot aftreden werd gedwongen. Volgens Rutte is Curaçao met zijn financiële beleid op de goede weg, al beveelt hij het land ook aan de eigen integriteitsregels beter na te leven.