Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Rode sterren

De rijke en succesvolle Chinese zakenelite blijft niet langer op de achtergrond.

De tijd dat „rode kapitalisten” in China onzichtbaar bleven is voorbij. Steeds openlijker treden de nieuwe „movers and shakers” van de Chinese economie naar buiten met hun soms flamboyante plannen, zoals de aanschaf van half IJsland of de aanleg van een „tweede Panamakanaal” in Nicaragua.

Geen maand gaat voorbij of een van hen haalt het internationale nieuws met, bijvoorbeeld, de overname van een Amerikaanse of Europese bioscoopketen, of de aankoop van het Loydsgebouw in Londen of het General Motorsgebouw in New York.

„Er is sprake van een coming out van Chinese tycoons, zij schuwen de media niet meer, zij treden op de voorgrond en laten in de nationale en internationale media hun stem horen.” Dat zegt Rupert Hoogewerf, een Britse consultant die het doen en laten van Chinese rijken professioneel volgt en daarvan verslag doet in Hurun Report.

„De ideologische weerzin tegen rijken is grotendeels verdwenen, ook in de partijpers. Het klimaat is veranderd omdat de particuliere sector zo snel is gegroeid. Rijk worden is glorieus, zei de oude leider Deng Xiaoping al.”

„Deze ondernemers zijn de rode sterren die bijdragen aan de grote veranderingen in China”, aldus een dwepende People’s Daily Online, de Engelstalige versie van de partijkrant. Hoogewerf ziet vooral de stichters van nieuwe internet- en mediabedrijven, zoals Alibaba en Baidu, assertiever worden. Bovendien worden de tycoons, zoals in het geval van de vastgoedmagnaten, steeds actiever buiten China.

De tycoons in de oude sectoren – scheepsbouw en staalindustrie – houden zich stiller. Nu de Chinese economie aan het afkoelen is, hebben zij het immers ook veel moeilijker.

De belangstelling voor hun zakelijke en persoonlijke doen en laten neemt ieder jaar toe. Zij staan op de covers van de bladen, laten zich ondervragen door de BBC en doen mee aan shows van de Chinese staatstelevisie.

De tycoons zijn niet alleen mikpunt van bewondering maar ook een bron van verhalen over corruptieaffaires, dure echtscheidingen en de uitspattingen van verwende nakomelingen.