Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Rabo’s RendeMix: de lasagne ontleed

Rabobank verving onlangs de actief beheerde Robeco-fondsen in haar vermogensbeheerproduct RendeMix door vijf ‘passieve’ mixfondsen van BlackRock. Passieve ETF’s of trackers en indexbeleggingsfondsen zijn veel goedkoper en bieden een veel betere spreiding over markten en vermogenscategorieën – dé twee bepalende factoren voor een beter beleggingsresultaat.

Zelf noemt Rabo de overgang een ‘paradigmawisseling’. Maar die komt wel rijkelijk laat. Nederland loopt ver achter in passief beleggen. Jan de Belegger bleef braaf zitten in actieve fondsen waar zijn bank goed aan verdiende. Belegde hij bijvoorbeeld via Rabo in Robeco-fondsen, dan deelde Robeco zijn beheerfees met Rabo. Deze kickbacks of distributievergoedingen verdwijnen per 1 januari, op aandrang van waakhond AFM. Voor de banken is dat een gevoelig verlies aan inkomsten. Halen zij die elders stiekem terug?

Rabo’s RendeMix is een beleggingslasagne met vier lagen. De belegger komt binnen via Rabo en geeft zijn geld aan BlackRock. De Amerikanen stoppen het in een van hun vijf mixfondsen, afhankelijk van het profiel dat de belegger kiest. Deze ‘paraplufondsen’, verdelen het geld over BlackRock-indexfondsen, die het op hun beurt beleggen.

De eerste laag – Rabobank – kost jaarlijks 0,2 procent van het gemiddeld belegd vermogen (minimaal 20, maximaal 120 euro). Daarnaast rekent de bank 0,2 procent voor elke aan- en verkoop (minimaal 50 cent, maximaal 150 euro). De tweede laag – mixfonds – kost 0,27 tot 0,34 procent aan beheerkosten per jaar.

Dennis van Leeuwen van Fondshuis.nl haalde de lasagne helemaal uit elkaar en bestudeerde vooral de overige twee BlackRock-lagen. Voor Rabo-klanten zien de BlackRock-mixfondsen af van hun gebruikelijke instapkosten – liefst 5 procent.

Maar de BlackRock-indexfondsen waarin de mixfondsen beleggen, mogen ook 5 procent instapkosten rekenen. Of zij dat doen, is volgens Van Leeuwen niet op te maken uit de beleggersinformatie van Rabo en BlackRock. Evenmin of de fondsen in de derde laag ook hun beheerkosten doorberekenen – bijvoorbeeld 0,52 procent voor een fonds in Europese staatsobligaties. Tenslotte betekenen vier lagen ook vier keer transactiekosten. Zulke kosten betaalt de belegger nooit rechtstreeks; die zitten in het eindresultaat.

In reactie zeggen Rabo en BlackRock toe hun informatie voor beleggers verder te verduidelijken. Want, zo bezweren zij, RendeMix kent geen verborgen kosten. De genoemde 0,27 tot 0,34 procent omvatten alle kosten, van de mixfondsen én van de indexfondsen waarin de mixfondsen beleggen.

Ook zijn er geen extra transactiekosten. „De mixfondsen betalen geen kosten voor transacties in de indexfondsen. Het gaat om indexfondsen die binnen BlackRock tegen intrinsieke waarde worden gekocht, er zijn geen brokers bij betrokken.”

De transactiekosten blijven sowieso beperkt omdat RendeMix alleen aan- en verkoopt voor de maandelijkse ‘herbalancering’, zodat de portefeuilles hun indices zo nauwkeurig mogelijk blijven volgen.

What you see is what you get”, zegt Rabo. „Geen addertje.”

Joost Ramaer schrijft wekelijks over beleggingszaken.