Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Order zet punt achter zwarte periode SBM

SBS Offshore denkt het drama met het mislukte project rond het verplaatsbare olieplatform Yme in Noorwegen definitief achter de rug te hebben. Dat avontuur, plus een andere tegenvaller in Canada, bezorgde het concern uit Schiedam in de afgelopen jaren een financiële strop van ruim 1,4 miljard euro. Dat bedrag wordt ruimschoots gecompenseerd door de Braziliaanse order die SBM deze week in de boeken kon zetten. Voor 2,7 miljard euro heeft het nu zeker een klus binnengehaald voor olieconcern Petrobra. Het gaat twee twee drijvende olieplatforms bouwen en vervolgens aan de Brazilianen verhuren. Dat levert een nog onbekende, maar prettige vaste inkomstenstroom voor jaren op. De (nieuwe) topman toonde zich delighted in een p ersbericht. Ook beleggers waren dolblij. Na de koersval van maart 2011, heeft het aandeel SBM Offshore weer de weg omhoog gevonden.