Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Obama identificeert zich met tiener Trayvon

President Barack Obama herkent zichzelf in Trayvon Martin, de zwarte jongen die in 2012 werd doodgeschoten door een burgerwacht die op zijn beurt vorige week in Florida werd vrijgesproken van doodslag. „Ik had Trayvon Martin kunnen zijn, 35 jaar geleden”, zei Obama vrijdag eigener beweging tegen journalisten in het Witte Huis. Tot nu toe was Obama niet inhoudelijk ingegaan op de vrijspraak van de burgerwacht die zich beriep op ‘stand your ground’, het beginsel dat je mag schieten als je je bedreigd voelt.

Obama refereerde aan zijn eigen jeugd. „Er zijn zeer weinig Afro-Amerikaanse mannen die niet de ervaring hebben dat je hoort hoe de autodeuren worden vergrendeld als jij de straat oversteekt. Er zijn zeer weinig Afro-Amerikaanse mannen die niet hebben ervaren dat een vrouw haar tasje nerveus tegen de borst drukt als jij in de lift staat”, aldus de president. „Dat gebeurde mij ook, voordat ik senator werd.”

Voor Afro-Amerikanen is raciale ongelijkheid in het strafrecht een dagelijks feit, zei hij. Obama voegde daaraan toe dat ook hij het gevoel heeft dat „uitkomst en nasleep” van de dodelijke worsteling tussen Martin en de burgerwacht in Florida anders geweest hadden kunnen zijn als het was gegaan om een blanke tiener.

Hoewel Obama erkende dat de raciale verhoudingen verbeterd zijn riep hij op tot een „gewetensonderzoek”. (BBC)