Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Netanyahu: hervatten onderhandelingen met Palestijnen cruciaal

De hervatting van onderhandelingen met de Palestijnen is van “cruciaal belang voor Israël”. Dat heeft de Israelische premier Benjamin Netanyahu gezegd in zijn eerste reactie op het akkoord dat gisteren is bereikt over de hervatting van de gesprekken, meldt persbureau AFP.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens zijn vorige bezoek aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens zijn vorige bezoek aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto EPA / Matty Stern

De hervatting van onderhandelingen met de Palestijnen is van “cruciaal belang voor Israël”. Dat heeft de Israelische premier Benjamin Netanyahu gezegd in zijn eerste reactie op het akkoord dat gisteren is bereikt over de hervatting van de gesprekken, meldt persbureau AFP.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maakte gisteren bekend overeenstemming te hebben bereikt met beide partijen over de basis waarop de onderhandelingen kunnen worden hervat.

Netanyahu zei in een verklaring:

“Hervatting van het vredesproces is van cruciaal en strategisch belang voor Israël. Het is belangrijk om te proberen het conflict te beëindigen tussen Israël en de Palestijnen, ook in het licht van de uitdagingen die ons wachten vanuit Iran en Syrië.”

Israël laat gevangen vrij

Vanochtend werd bekend dat Israël een aantal “zware jongens” (Palestijnse gevangenen) vrij gaat laten als geste naar de Palestijnen toe.

De onderhandelingen zitten al jaren vast, vooral wegens de doorgaande bouw van Israëlische nederzettingen in bezet gebied. Volgens een ambtenaar die dicht bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas zou werken, hebben de Palestijnen alleen ingestemd met het voorstel van Kerry op basis van de grenzen voor 1967, meldt persbureau AP.

Maar dat is een onbespreekbaar punt voor Netanyahu, die het gevaar loopt dat zijn coalitie uit elkaar valt als hij met deze eis zou instemmen. Kerry zou het hete hangijzer van de grenzen hebben weten te voorkomen door niet Israël maar de VS hierover een garantie te laten afgeven.