Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Navalny blijft in de race voor burgemeesterschap Moskou

Alexei Navalny bij aankomst op het station in Moskou, nadat de rechtbank in Kirov - zo'n 800 kilometer ten noordoosten van Moskou - gister besloot dat hij het hoger beroep thuis mag afwachten.
Alexei Navalny bij aankomst op het station in Moskou, nadat de rechtbank in Kirov - zo'n 800 kilometer ten noordoosten van Moskou - gister besloot dat hij het hoger beroep thuis mag afwachten. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

Aleksej Navalny, de harde criticus van Poetin die deze week tot 5 jaar strafkamp werd veroordeeld, blijft in de race voor het Moskouse burgemeesterschap. Dat heeft hij medegedeeld bij zijn terugkeer in Moskou, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

“We doen mee aan de verkiezingen en we zullen winnen. Er ligt een verkiezingscampagne van zeven weken voor ons en we zijn een grote, sterke kracht.”

De provinciale rechtbank van Kirov bepaalde gisteren dat Navalny het hoger beroep in vrijheid mag afwachten. Daardoor kan hij zijn kandidatuur voor de burgemeestersverkiezingen van Moskou van 8 september doorzetten. En dat gaat hij ook doen, vertelde aan de verzamelde pers bij het station van Moskou.

Twitter avatar paulgypteau Paul Gypteau #navalny accueilli en héros par ses partisans à son arrivée à la gare de moscou #AFP http://t.co/WwabGwCcvh

Navalny zou 400.000 euro hebben verduisterd bij een transactie met een partij hout, die hij tegen een kunstmatig hoge prijs aan een staatsbedrijf verkocht toen hij in 2009 werkte als adviseur van de liberale gouverneur van de regio Kirov. De anti-corruptieactivist, die als blogger bekendheid verwierf, ontkent de beschuldigingen. Zijn proces is politiek gemotiveerd, vindt hij.

In 2011 was Navalny boegbeeld van de grootschalige straatprotesten tegen de verkiezingsuitslag en vorig jaar voerde hij ook de demonstraties aan tegen de herverkiezing van Poetin als president. In april daagde hij Poetin openlijk uit door zich te kandideren voor het presidentschap. Een dag voor zijn veroordeling schreef hij zich officieel in als kandidaat voor het Moskouse burgemeesterschap.