Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Laat de planten pootje baaien

Zet uw planten tijdens uw vakantie in bad. Of laat ze achter op een natte dweil. Alma Huisken geeft tips.

Net als de sla wil kroppen en uw Zéphirine Drouhin-roos in volle bloei staat, lonken verre horizonten of zwaait partnerlief met een vuistvol tickets. Wat nu? Slakkenverwijdering, grasmaaien en onkruid wieden nog even daargelaten: wie geeft uw aardbeien en dahlia’s water, en wie bekommert zich om uw kamerplanten? Uw buren. En bij gebrek daaraan een verre vriend. En neem anders uw toevlucht tot ‘automatische’ plantverzorgers als een wollen draadje, een dweil of een computergestuurd beregeningssysteem. Tips voor kamerplanten, balkonpotten en de moestuin.

1KamerplantenNodig wollen draadjes en jampotten met water, een dweil, gootsteen of badkuip, vochtvasthoudende gelVoorbereidingstijd ongeveer twee uur

Zet jampotten gevuld met water naast uw planten. Laat er een wollen of katoenen draadje in hangen. Het andere uiteinde legt u op de aarde van de plant. Dit is water geven onder het motto: langzaam maar gestaag. Of laat de badkuip tot bijna aan de rand vollopen en leg er drie of vier planken over. Hierop plaats u uw planten (die bij voorkeur in terracotta potten staan). Drenk nu 1 uur draden in het water. Hang daarna telkens een uiteinde in het badwater en wurm het andere in het draineergaatje onderin de potten. Goed voor ongeveer twee weken vocht.

Andere truc: zet uw verzamelde kamerplanten in de gootsteen of, als u er veel hebt, in het bad. Doe de stop erin en vul gootsteen of bad met ca. 3 cm water: dat is voldoende om uw planten vochtig te houden tijdens uw afwezigheid.

Bent u geen eeuwen weg, zet de planten dan op een natte dweil op het aanrecht. Vul de spoelbak met water en laat een punt van de dweil in het water zwemmen. Goed voor een dag of drie.

Alternatief: koop in het tuincentrum vochtvasthoudende gel of sticks en plaats die in de aarde.

Denk eraan ook binnenshuis fel zonlicht te weren, maar laat wel licht toe, anders geven uw planten toch nog de geest. Ondoorzichtig glas, zoals in een badkamerraam, is perfect.

Rigoureus maar doeltreffend is om bloemen en knoppen zoveel mogelijk weg te knippen, dan hebben ze minder vocht nodig. Na uw terugkeer bloeien de planten heus opnieuw.

2 Potplanten op balkon en terrasNodig oude compostzakken, XL plastic potten, XL terracotta potten, vliesdoek, ‘natmatten’ en terracotta schotels Voorbereidingstijd bij de vliesdoekmethode een half middagje knutselen

Verpot uw potplanten eerst in een twee maten grotere zwarte, plastic binnenpot en geef ze een mix van half eersteklas verse tuinaarde/half compost (zo’n melange houdt water lang vast) die u behoorlijk vochtig maakt. Plaats de planten dan over in (terracotta) sierpotten, of in een tweede, weer iets grotere plastic pot; dat houdt droogte op afstand. Potten te kort? Gebruik voor de kleinste pot binnenstebuiten gekeerde compostzakken en prik er onderin gaatjes in. Mulchen is ook goed: leg een laagje van 2-4 cm los materiaal bovenop de aarde, zoals grasmaaisel, schorssnippers, zeer grove compost of gehakseld stro. Mulchen houdt bovendien onkruid tegen. Drenk de mulchlaag.

Schik de planten vervolgens dicht bij elkaar op een beschaduwde plek, onder bereik van eventuele regenval, dus niet vlak naast een muur. Plaats de grootste planten in het midden, zodat – net als in een regenwoud – de regen van de grotere planten op de kleinste neerdruppelt. Geef nog één keer royaal water. Een pergola waarover druiven of rozen weelderig groeien (en dus gefilterd licht bieden) zijn prima plekken om uw planten tijdens de vakantie te parkeren. Het biedt lichte schaduw én houdt vochtige lucht vast, zodat uw planten minder uitwasemen, en het ‘vangt’ de dauw, die neerslaat op plant en aarde en druppelsgewijs de wortels bereikt. Bent u carport- of pergolaloos? Fabriceer een impromptu raamwerk van bamboestokken en wat touw, span het vliesdoek erover en zet de planten eronder. U kunt het doek desgewenst ook heel losjes over planten vlijen en het onder de potten instoppen, maar alleen als de planten het gewicht van het doek kunnen velen.

Geef ook extra vocht vanaf de bodem. Plaats potplanten bij elkaar op een speciale natmat, die u goed drenkt. Of zet elke pot op een schotel, waarin water – en dus ook regen – blijft staan.

3 Moestuingewassen en sierplanten in de volle grond

Nodig sijpelende tuinslangen, een wekker, computergestuurd beregeningssysteem. Voorbereidingstijd bij de tuinslangmethode een uurtje perforeren

Oogst alles uit de moestuin wat nu al eetbaar is en vries de boel zonodig in. Sla die er nu mooi bijstaat maar tijdens uw verblijf op een alp of aan een costa ongetwijfeld gaat schieten, wordt met knoflook, room en kruiden een heerlijke invriesbare soep. Vergeet niet de buren wat groente te gunnen, zeker als u ze uw planten verzorgen. Ja, grrr, dat betekent dat u ze oogstend moet toelaten in het kapucijnerbed… maar daar staat vast weer eens een dienst tegenover.

Of overweeg de aanschaf van een sijpelende tuinslang, een druppelsysteem van een paar tientjes waarbij water lekt uit de gehele slanglengte. Zelf maken? Gebruik een tuinslang waarin u fijne gaatjes prikt. Drapeer hem zo dat alle dorstige planten er profijt van trekken. Iemand moet natuurlijk wel de kraan aanzetten, liefst ’s avonds, dus dat vraagt om menselijke hulp. Een buur. Geef hem of haar een wekker cadeau of leen uw reservemobieltje met wekknop uit. Elke avond één uur laten sijpelen, bij tropische hitte twee tot drie uur. Bij regen heeft uw buur vrij. Vindt u dit alles te veel gedoe, investeer dan in een volautomatisch, computergestuurd beregeningssysteem voor de hele tuin met meters, timers en sensoren. Tikje duurder dan een dweil, dat wel.