Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kremlin is nog niet klaar met Navalny

Het Kremlin laat zich nog niet in de kaart kijken hoe het zijn geduchte tegenstander Aleksej Navalny politiek gaat uitschakelen. In Moskou klonken daags na zijn veroordeling verschillende signalen die erop wijzen dat rond het Kremlin geen consensus is over hoe Navalny’s straf van vijf jaar werkkamp kan worden gebruikt.

In een reactie op het vonnis van een rechtbank in Kirov zei de woordvoerder van president Poetin dat de activist, die hij overigens niet bij naam noemde, pas in aanmerking komt voor gratie als hij eerst schuld bekent. Tezelfdertijd benadrukte woordvoerder Dmitri Peskov dat de president de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht respecteert en zich verder nergens mee bemoeit.

Burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou, die nauwe banden heeft met Poetin, sprak intussen de hoop uit dat Navalny mee kan blijven doen aan de burgemeestersverkiezingen van 8 september. „Eerlijk gezegd weet ik niet welke perspectieven kandidaat Navalny heeft. Maar wij hebben er alles aan gedaan hem te registreren, zodat Moskovieten een ruime keuze hebben”, aldus Sobjanin.

Woordvoerder Peskov wilde ook geen ander oordeel vellen over de voorlopige vrijlating van Navalny hangende diens hoger beroep dan dat deze beslissing conform de wet is. In Rusland wordt een veroordeelde normaliter afgevoerd. Navalny werd na het vonnis ook in de boeien geslagen, maar een dag later op verzoek van justitie zelf in vrijheid gesteld.

Over de onverwacht massale steunbetogingen voor Navalny liet Peskov zich wel uit. „Zulke oploopjes zijn niet te billijken”, omdat ze in strijd zijn met de wet. Moskou verbood dan ook een demonstratie op het plein voor het hoofdkwartier van staatsveiligheidsdienst FSB. Maar de medestanders hebben alternatieven. Zo circuleerde via Twitter de oproep om zaterdag te verzamelen voor het station waar de nachttrein uit Kirov met Navalny zou arriveren. Een van zijn medestanders kondigde aan dat de veroordeelde blogger in de loop van het weekeinde bij de betogingen aanwezig zal zijn. Navalny is een attractieve spreker, volgens critici in zijn retorica zelfs een demagoog.