Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Belgische koning Albert roept op tot eenheid in afscheidstoespraak

Koning Albert riep in zijn laatste toespraak tot het Belgische volk het land ook op zijn troonopvolger te steunen.
Koning Albert riep in zijn laatste toespraak tot het Belgische volk het land ook op zijn troonopvolger te steunen. Foto AFP / Olivier Polet

Koning Albert van België heeft vanmiddag voor de laatste keer het Belgische volk toegesproken als staatshoofd. In zijn ruim twaalf minuten durende afscheidsspeech riep de koning de natie op tot eenheid in het land.

Albert zei dat eenheid van “essentieel belang” is om de hoge, Belgische levensstandaard te kunnen behouden. De 79-jarige monarch stak de loftrompet over compromissen die gesloten moeten worden tussen het Nederlandssprekende deel van de bevolking en de Franstaligen. Hij hoopte dat het land niet uit elkaar valt in een Vlaams en Waals deel.

“Ons land heeft zich in een veertigtal jaar democratisch en vredevol hervormd van een unitaire staat naar een federale staat waar de gefedereerde entiteiten ruime autonomie genieten. Ik ben ervan overtuigd dat het behoud van cohesie van essentieel belang is, niet alleen voor het behoud van de kwaliteit van ons samenleven - wat dialoog vergt - maar ook voor het vrijwaren van het welzijn van iedereen.”

Europa is meer dan een begrotingsproject

De koning begon met een eerbetoon aan zijn broer Boudewijn, die hij in 1993 na diens plotselinge overlijden opvolgde. Volgens Albert verstond zijn broer de kunst van het staatsmanschap en had hij oog voor de zwaksten in de samenleving. Ook riep hij het land op vertrouwen te hebben in Europa, wat “meer dan ooit noodzakelijk is”, zo sprak Albert.

“Op vele vlakken kunnen uitdagingen alleen op Europees niveau worden aangegaan. En het beveiligen van een aantal waarden wordt ook het best op Europees niveau verzekerd. Ik denk aan de rijkdom van verscheidenheid, democratisch pluralisme, verdraagzaamheid, solidariteit en de bescherming van de zwaksten.”

Wel waarschuwde hij dat het Europees project “meer moet zijn dan een begrotingsproject”. Het moet volgens Albert ook een accent leggen op duurzame groei, werk, toekomstperspectief voor jongeren, cultuur en sociale rechtvaardigheid.

Troonsafstand

Daarna wendde hij zich tot de Belgische bevolking. Hij bedankte de Belgen voor de afgelopen twintig jaar en sprak de hoop uit dat de Belgen zijn opvolger Filip alle medewerking en steun geven. De koning zei zelf al het vertrouwen te hebben in de aankomende troonopvolger en zijn vrouw Mathilde.

De koning draagt morgen troon over aan zijn zoon. De dag begint met een kerkdienst in de kathedraal van Brussel. Daarna tekent Albert in het Koninklijk Paleis in Brussel de akte van troonsafstand om ongeveer 10.30 uur.

Om 12.00 uur legt Filip tijdens een speciale zitting van het Belgische parlement dan de eed af en volgt de balkonscène bij het Koninklijk Paleis om 13:00 uur.

Bekijk hier de toespraak.