Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Klassieke Orvieto

Zouden de ingrediënten van deze drie kleine gerechtjes op een grillgeroosterd stukje brood hebben gelegen, dan had het resultaat als crostini door het leven gekund; het Italiaanse, krokante fingerfood met veel kleuren, geuren en smaken. Wijnspijscombinatietechnisch doen de Italianen daar overigens niet ingewikkeld over. Ze drinken er één soort bij: Orvieto. En dat kan bij deze freestyle variant ook uitstekend. Orvieto is de klassieke bianco uit Umbrië, ooit het spirituele centrum van de Etrusken. Tegenwoordig zit de spirit er nog steeds goed in. Zoals blijkt uit Vigneto Torricella 2012 Orvieto Classico van Bigi, een uitstekende producent. Rijpe gele appels; een amandelaanzet; een milde romigheid. Associaties met het zachte friszoetevan Vouvray, het wit van de chenin blanc uit de Loire, dienen zich aan. Misschien willen de Francofielen dat liever proberen?

Bigi, Vigneto Torricella 2012, Orvieto Classico, 7,95 euro.

Verkoopadressen via jeanarnaud.nl.