Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Kijken: Albert spreekt België voor de laatste keer toe als koning

Koning Albert tijdens zijn laatste toespraak als staatshoofd.
Koning Albert tijdens zijn laatste toespraak als staatshoofd. AFP / Olivier Polet

Koning Albert van België heeft vanmiddag voor de laatste keer het Belgische volk toegesproken als staatshoofd. In zijn ruim twaalf minuten durende afscheidsspeech legde de koning met name de nadruk op het belang van eenheid in het federale België.

Albert zei dat eenheid van “essentieel belang” is om de hoge, Belgische levensstandaard te kunnen behouden. De 79-jarige monarch stak de loftrompet over compromissen die gesloten moeten worden tussen het Nederlandssprekende deel van de bevolking en de Franstaligen. Hij hoopte dat het land niet uit elkaar valt in een Vlaams en Waals deel.