Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Israëlische minister: we gaan Palestijnse gevangenen vrijlaten

Archieffoto minister Yuval Steinitz.
Archieffoto minister Yuval Steinitz. Foto EPA / Anindito Mukherjee

Israël laat een aantal Palestijnse gevangenen vrij. Zo wil Israël de mogelijke hervatting van het vredesoverleg met de Palestijnen volgens minister Yuval Steinitz kracht bij zetten. Volgens Steinitz gaat het om ‘zware jongens’, zo zei hij tegen Radio Israël. Het is niet bekend om hoeveel gevangenen het gaat.

Gisteren werd bekend dat de Israëlische en de Palestijnse regering waarschijnlijk weer gaan onderhandelen over een oplossing voor hun 65 jaar durende territoriale conflict. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei in de Jordaanse hoofdstad Amman dat er “een akkoord is dat de basis legt voor hervatting van directe onderhandelingen over finale afspraken tussen de Palestijnen en de Israëliërs”.

De Palestijnen dringen al jaren aan op de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Volgens Steinitz willigt Israël, alvorens het vredesoverleg te hervatten, geen andere Palestijnse eisen in.

De minister van veiligheid- en strategische zaken is de eerste Israëlische bewindsman die zich over de door Kerry bewerkte diplomatieke doorbraak heeft uitgelaten.

‘Vrede nog niet binnen handbereik’

Het is aannemelijk dat er, na de enorme inspanningen van Kerry, daadwerkelijk een ronde van vredesoverleg komt, schreef onze correspondent Leonie van Nierop vandaag in NRC Handelsblad. Sinds zijn aantreden in februari bezocht Kerry de regio zes maal. Maar daarmee is vrede nog niet binnen handbereik.

“Hoewel er achter de schermen altijd contact is tussen de Israëlische en Palestijnse onderhandelaars en Netanyahu en Abbas op feestdagen beleefd telefoneren, zit het vredesproces al jaren muurvast. Beide partijen konden het al niet eens worden over de voorwaarden voor overleg. Kerry lijkt daar nu wel (bijna) in te zijn geslaagd.

Maar eerdere vredesbesprekingen – de Amerikanen organiseerden ook vredestoppen in 2000 (Camp David) en 2007 (Annapolis) – liepen vast op fundamentele kwesties als de status van Jeruzalem en van de miljoenen Palestijnse vluchtelingen. Ook als partijen elkaar nu wel vinden, moeten ze anderen nog mee krijgen. Hamas weigert Israël te erkennen en de Israëlische kolonisten willen voorlopig niet vertrekken.”