Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Honderd gevallen van schade na noodweer in Spanje

Bij de ANWB zijn zo’n honderd schademeldingen binnengekomen van Nederlandse campinggasten in Spanje die gisteren werden overvallen door noodweer. Voor een tiental gezinnen wordt vervangend vervoer geregeld, meldt de ANWB vandaag.

Het noodweer, waarbij het onweerde en hagelstenen ‘zo groot als pingpongballen’ naar beneden kwamen, brak gistermiddag los in de provincie Gerona. Enkele caravans werden door de bliksem getroffen en door de hoosbui trad een rivier buiten zijn oevers. Veel gezinnen zijn flink geschrokken. Een woordvoerder van de ANWB zegt tegen persbureau Novum:

“Het is een wonder dat niemand gewond is geraakt.”

De schademeldingen zijn afkomstig van Nederlanders op twee campings in Pals en L’Estartit. Vooral auto’s en caravans raakten beschadigd. Motoren van auto’s werken niet meer door modder en autoruiten sneuvelden door hagelstenen. Voor de gezinnen die niet verder of terug naar huis kunnen is een auto met trekhaak geregeld.