Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Hallo regelmannetje, zegt mijn dochter

De Nijmeegse Vierdaagse betekent wandelen, maar zeker ook feesten. Als projectleider Uitvoering Evenementen van de gemeente Nijmegen heeft Leo Weterings de taak om dit alles soepel te laten verlopen. „De campers staan daar net zo opgesteld als bij de Tour op de Alpe d’Huez .”

Foto’s Flip Franssen

Donderdag 11 juli

Nijmegen maakt zich op voor het evenement van het jaar. Deze week is de opbouw van de Vierdaagse. Naast de wandeltocht is de binnenstad vanaf zaterdag één groot feestgebied met vele podia: de Vierdaagsefeesten die zeven dagen duren.

Ik begin vandaag om 7.30 uur met een overleg met de coördinatoren van ‘de uitvoering’. Zij zorgen voor de materialen en voorzieningen vanuit de gemeente. De actielijstjes zijn niet al te lang en dat is maar goed ook, want we worden geleefd.E-mail, sms en vooral de telefoon bepalen hoe onze dag eruitziet. Zelf krijg ik zo’n vijf telefoontjes per uur en evenzoveel e-mailtjes. Er zijn problemen met de stroomvoorziening voor het cultureel terras de Kaaij aan de haven. In het weiland bij het festival aan de overkant van de Waal moeten nog wat zandhopen weg.

Ik haal mijn zoontje Kors van zes van de opvang. Thuisgekomen zie ik nog net in samenvatting dat de Duitser Kittel zijn derde etappe-overwinning in de Tour pakt.

Vrijdag

De laatste dag van de opbouw is ook de laatste dag van een jaar voorbereiding. ‘Die draaiboeken trek je elk jaar toch zo weer uit de kast?’ hoor ik vaak, maar gelukkig is dat niet waar. Er zijn altijd weer nieuwe ontwikkelingen en losse eindjes.

Het gemeente-Fiatje op groen gas brengt mij samen met een collega naar het Kamp Heumensoord. Daar in het bos zijn volgende week zo’n 5.000 militairen gelegerd die deelnemen aan de Vierdaagse. We overleggen en kijken naar de voorzieningen. De installateurs hebben hun werk goed gedaan.

Daarna tuffen we door naar het kantoor van de organisatie van de wandelmarsen voor een veiligheidsoverleg met de twaalf betrokken gemeenten.

Zaterdag

Het wordt vanmiddag al wat rustiger met de telefoontjes. De feesten barsten over een paar uur los en iedereen trekt zich langzaamaan terug in zijn eigen gebiedje. De laatste kabels voor licht en geluid worden gelegd, nog even een soundcheck en de glazen op de bar.

’s Avonds neem ik deel aan het veiligheidsoverleg, dat vanaf nu elke avond plaatsvindt. We lopen een rondje door de stad. De eerste feestavond komt flink op gang. De horecaondernemers in de binnenstad hebben uitgepakt en mede door het goede weer is de sfeer uitstekend. Elk jaar laat ik mij weer verbazen door de hoeveelheid mensen: toch elke avond zo’n 150.000 tot 200.000. Als ik ’s nachts thuiskom, doe ik zachtjes. De kinderen kamperen in de tuin.

Zondag

Elke morgen na een feestavond zit ik het afstemmingsoverleg voor. Vandaag is het eerste. We zitten met de organisatie en alle betrokken afdelingen, zoals toezicht, reiniging, politie, GGD en verkeer; zo’n twintig mensen. We hebben een mooie feestavond achter de rug.

Rond het middaguur wordt het druk in de stad. De eerste wandelaars melden zich voor de inschrijving. Voor de avond begint kan ik nog even naar huis. Het lijkt wel zondag.

Maandag

Mijn kinderen hebben al twee weken vakantie, maar ik moet nog een drukke week door. Volgende week kunnen we eindelijk weg: kamperen in de Limousin.

Vanmiddag een klein veiligheidsoverleg met de organisatie van de wandelmarsen. Hoe ziet de dag van morgen, de eerste wandeldag eruit?

We eten samen met de mannen van ons uitvoeringsteam. Daarna de Waalbrug op, om de wandelroute voor morgen vrij te maken. In een soepel lopend treintje wordt de afzetting geplaatst.

Dinsdag

Om vier uur in de ochtend lost minister Schippers van Sport het startschot voor de 97ste Vierdaagse afstandsmarsen. Ruim 46.000 wandelaars gaan op weg voor hun eerste dag van 30, 40 of 50 kilometer.

Vanaf de gemeentewerf vertrek ik om 9.30 uur naar het stadhuis voor het afstemmingsoverleg van de feesten. Het is deze ochtend stil in de stad. De feesten zijn nog niet begonnen, de wandelaars zijn de stad uit. Op de singel staan de tribunes verlaten te wachten op de toeschouwers die vrijdag massaal zullen toestromen om de wandelaars binnen te halen. Zover is het nog lang niet. De wandelaars krijgen op hun eerste dag direct de lange Oosterhoutsedijk voor de kiezen. Het is warm vandaag, maar zeker niet te warm.

Na deze zomer stap ik over naar de afdeling Economische Zaken voor een nieuwe functie. Ik ga organisatoren van evenementen adviseren. Vanwege deze overstap heb ik vanavond één van mijn laatste veiligheidsoverleggen. Burgemeester Bruls verrast mij en nog twee anderen met een bedankje.

In Frankrijk houdt Bauke Mollema enorm goed stand in de etappe naar Gap. Hij staat nog steeds tweede in het klassement van de Tour.

Woensdag

De route van de Vierdaagse loopt vandaag door de binnenstad en dus door het feestgebied.

Het is roze woensdag en dat is te merken. Ik zie een mannelijk team van Stadstoezicht dat voor de gelegenheid in de echt verbonden is. In de Hertogstraat en bij café Faber is alles roze en feest!

’s Avonds is er bezoek van TNO en het ministerie van Veiligheid en Justitie in ons veiligheidsoverleg. We zijn al jaren erg actief op het gebied van crowdmanagement en proberen de ontwikkelingen op dit gebied goed bij te houden. Zo is er dit jaar een nieuwe app met publieksinformatie en een ‘druktemeter’.

Na het overleg heb ik eindelijk wat tijd voor mezelf. In het Valkhofpark ontmoet ik vrienden en geniet van het optreden van Jacco Gardner.

Donderdag

Nijmegen is bezig met een project van internationale allure. We krijgen een nieuwe stadsbrug en de Waal krijgt midden in onze stad een extra watergeul. Het oude dijkdorpje Lent komt op een eiland middenin de rivier te liggen.

Het festival Op het Eiland is er alvast naar vernoemd. Je kunt er het beste komen met het pontje vanuit het centrum. Het bezigt het principe dat ik nog goed van mijn tijd bij Lowlands ken: alle mooie ideeën moet je een kans geven. Onderweg sneuvelt er dan altijd een aantal en de mooie dingen die uitvoerbaar zijn blijven over.

In het commandocentrum van de Vierdaagse kijk ik naar beelden van wandelaars op de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. De campers staan daar net zo opgesteld als bij de Tour op de Alpe d’Huez. „Hallo regelmannetje”, zegt mijn dochter Freddie als ik thuiskom. Vanavond heb ik vrij en kan mijn vrouw Wilma naar het feest.

Vrijdag 19 juli

Ik sta om 5.30 uur op. Vandaag is de intocht van de Vierdaagse en de laatste voorbereidingen moeten worden getroffen. Straks staan er tienduizenden mensen aan de kant en als het voorbij is, is het nog een avond feest. Het weer is deze week fantastisch geweest. Dit is zomer in Nijmegen!

De renners naderen Parijs. Morgen heb ik hier mijn laatste werkzaamheden en dan kan ik met mijn gezin ook die kant op.