Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Overheidsfinanciën

... en VDL grijpt naast een grote bussenklus

Ook een andere oer-Hollandse industrieel wil in aanmerking komen met de prijs voor de ‘order van de week’. De VDL Groep uit Eindhoven, dat zo’n beetje alles maakt waar metaal in zit, pronkte donderdag met een persbericht met een waslijst aan „diverse grote orders”. Dochter VDL Steelweld mag voor ruim 200 miljoen euro delen van productielijnen gaan maken voor verschillende autofabrikanten. Een dag eerder beklaagde VDL-eigenaar Wim van der Leegte zich evenwel voor het missen van een grote order voor een andere tak van zijn bedrijf. VDL Bus & Coach heeft namelijk de aanbesteding voor de bouw van 35 elektrische bussen voor Schiphol ter waarde van 35 miljoen verloren aan het Chinese BYD. Van der Leegte, een man met Oranjegevoel, vindt dat de luchthaven onvoldoende opkomt voor Nederlandse economische belangen. „Geweldig triest”, jammerde ‘VDL’ in Het Financieele Dagblad.