Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Egyptische interim-premier roept op tot dialoog

Interim-premier van Egypte Hazem el-Beblawi
Interim-premier van Egypte Hazem el-Beblawi Foto Reuters / Egyptian Presidency

De Egyptische interim-premier Hazem al-Beblawi heeft vandaag zijn land opgeroepen tot dialoog na de tumultueuze periode waarin de vorige president Mohammed Morsi tot aftreden werd gedwongen.

In een interview op tv zei Beblawi:

“Ik zie dat we moeten terugkeren naar harmonieuze relaties. Verdeeldheid kan niet blijven voortduren.”

De Moslimbroederschap heeft tot nu toe op het standpunt gestaan het vertrek van Morsi te zien als een militaire coup en wil niet samenwerken aan een regering tot Morsi weer terug kan keren.

Commissie aan het werk met grondwet

De interim-president heeft ook vandaag een speciale commissie aan het werk gezet om te beginnen met werk aan de al veel bediscussieerde grondwet, die eerder deze maand ook werd opgeschort. De grondwet moet klaar zijn voordat er nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden. Onder Morsi was de totstandkoming van de grondwet al een moeizaam proces.

Verschuivingen in buitenlands beleid

Nabil Fahmy, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken zei in zijn eerste publieke optreden dat Egypte de relatie met Syrië opnieuw onder de loep zal nemen, daarbij een verschuiving in de verhouding met het land suggererend. Fahmy zei dat Kairo de opstand in het land steunt, maar de Egypte een jihad, een’heilige oorlog’, niet zal steunen.

De vorige president had de steun aan de opstand tegen het regime van Assad gemaakt tot een belangrijk onderdeel van zijn beleid. Fahmy zei ook dat Egypte de relatie met Turkije, Ethiopië en Iran onder de loep gaat nemen. Onder Morsi verbeterden de verhoudingen met Teheran. Fahmy:

“We zijn geen vijanden noch partner met wie dan ook.”

Met name over Ethiopië is Egypte bezorgd. Het land heeft plannen om een grote dam te bouwen in de Nijl, die wel eens voor watertekorten in Egypte kan zorgen. Het land heeft tot nu toe elke uitnodiging van Egypte om te praten over de technische details genegeerd.