Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

De middelbareschoolkantine

Christopher Froome
Christopher Froome Foto EPA/ Yoan Valat

Het stond er echt, in de tweet van Niki Terpstra: we krijgen een Tourwinnaar die niet van zijn fiets kan pissen. Als een schuchtere puber bij urinoirs in een discotheek, Chris Froome kan het niet.

Ik probeerde me de situatie voor te stellen. Terwijl de rest van het peloton zijn lid uit het strakke wielerbroekje haalt, staat Chris Froome langs de kant, in de bosjes. Naar boven kijkend, fluitend. Of nog beter: Chris stopt in een dorpje, klopt aan bij een oud vrouwtje, leest L’Equipe op de wc, geeft de vrouw twee dikke smakkerds, zegt au revoir, en vertrekt weer.

Ik zag Avondetappes voor me, waarin het niet ging over doping. Mart vraagt Thijs Zonneveld hoe lastig het is om van een fiets te pissen, Edwin Winkels of we zo’n type eigenlijk als Tourwinnaar willen, David Walsh of hij senk joe very masj even wil onderzoeken of dit een algeheel probleem is bij de Sky-ploeg.

Ik zag een peloton voor me dat hem uitlachte. Hij fietst vreemd, heeft een apart accent en nu kan hij ook al niet pissen zoals de echte wielrenners dat doen. Ze wijzen, ze grinniken. Zijn maatje Richie Porte geeft hem een bemoedigend klopje op de schouders: het is niet erg, Chris, ik plas wel voor je.

Dit is de menselijke maat: het peloton is een middelbareschoolkantine. Chris Froome is te slim, te goed, te knap, te aardig, te leuk. Dan maar iets verzinnen om hem om uit te lachen. Chris Froome kan niet van een fiets pissen. Wat een loser.