Coach FC Barcelona (44) stopt na diagnose kanker

Tito Vilanova legt per direct zijn taken neer als hoofdcoach van FC Barcelona. Bij medisch onderzoek afgelopen week is opnieuw speekselklierkanker geconstateerd, zo verklaarde voorzitter Sandro Rosell van Barcelona vrijdagavond op een persconferentie. Vilanova was daarbij niet aanwezig. De 44-jarige Catalaan, vriend en jarenlang assistent van succestrainer Pep Guardiola, zal zich de komende tijd toeleggen op de strijd tegen kanker, de ziekte die hem al sinds 2011 kwelt.

De trainer moest grote delen van het afgelopen seizoen al aan zich voorbij laten gaan tijdens zijn behandeling in New York. Vilanova, die na het vertrek van Guardiola vorig jaar naar voren werd geschoven, won de Spaanse landstitel, maar zijn seizoen als hoofdtrainer zal toch vooral de geschiedenis in gaan als het jaar van de vernederende uitschakeling in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München. Daarmee kwam een einde aan de Europese dominantie van Barcelona, de ploeg van viervoudig wereldvoetballer van het jaar Lionel Messi.

Voor het grote publiek kreeg Vilanova bekendheid toen José Mourinho, toen coach van Real Madrid, tijdens een heetgebakerde editie van de Spaanse klassieker in 2011 zijn vinger in het oog prikte van de assistent-trainer van Barcelona. De vriendschap tussen Guardiola en Vilanova dateert van hun gezamenlijk periode in de jeugd van Barcelona. Vilanova was analist van tegenstanders en spelers in de technische staf van Guardiola, die met het tiki-taka combinatievoetbal twee keer de Champions League won – veertien prijzen in totaal. Toen Guardiola in november 2011 de spelersgroep moest inlichten over de ziekte van zijn assistent-trainer, brak hij ten overstaan van zijn selectie.

Als opvolger van Vilanova wordt in de Spaanse media de naam van Joan ‘Rubi’ Ferrer genoemd, sinds afgelopen seizoen assistent-trainer. Barcelona heeft een oefenduel in Polen afgezegd na de het nieuws over Vilanova’s gezondheidssituatie. Barcelona nam onlangs ook afscheid van de Franse verdediger Eric Abidal, die vorig jaar een levertransplantatie onderging na de behandeling van een tumor. Zijn contract werd niet verlengd.