Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Celstraffen voor medewerkers Costa Concordia na schikking

De rechtbank in het Italiaanse Grosseto heeft de details naar buiten gebracht van het schikkingsvoorstel dat eerder werd gesloten met vijf medewerkers van de rederij van het rampschip Costa Concordia. De vijf hebben een schuldbekentenis gedaan en krijgen een gevangenisstraf tot 34 maanden.

De Costa Concordia op haar zij voor de Toscaanse kust. In september moet het schip worden geborgen.
De Costa Concordia op haar zij voor de Toscaanse kust. In september moet het schip worden geborgen. Foto AP / Michele Barbero

De rechtbank in het Italiaanse Grosseto heeft de details naar buiten gebracht van de schikking die eerder werd overeengekomen met vijf medewerkers van de rederij van het rampschip Costa Concordia. De vijf hebben een schuldbekentenis gedaan en krijgen een gevangenisstraf tot 34 maanden.

De crisismanager van Costa Cruises, de eigenaar van het schip, die de ernst van de situatie veel te laat heeft onderkend, kreeg de hoogste straf. Roberto Ferrani moet twee jaar en tien maanden de cel in. De hoteldirecteur van de in januari 2012 gekapseisde Costa Concordia moet tweeënhalf jaar zitten. Twee brugofficieren en een roerganger kregen gevangenisstraffen van twintig tot 23 maanden.

Schettino wil ook schikken

Het Italiaanse Openbaar Ministerie was al met alle verdachten een schikking overeengekomen, behalve met kapitein Francesco Schettino. Volgens justitie liet Schettino de Costa Concordia op 13 januari 2012 veel te dicht langs de kust van het Toscaanse eilandje Giglio varen, waardoor het schip aan de grond liep en niet veel later slagzij maakte. Hij wordt verdacht van doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het verlaten van het zinkende cruiseschip voordat alle opvarenden waren geëvacueerd. De ramp kostte aan 32 mensen het leven.

De advocaten van Schettino hebben aangegeven dat ze ook met de jury en aanklagers een deal sluiten. In ruil voor een schuldbekentenis zou Schettino, in plaats van de twintig jaar gevangenisstraf die hij riskeert, een straf van drie jaar en vijf maanden krijgen. Costa Cruises, onderdeel van de Amerikaanse Carnivalgroep, is in april al akkoord gegaan met een boete van één miljoen euro om onder strafrechtelijke vervolging uit te komen.