Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

3 hapjes voor in een zonovergoten tuin

De recepten voor deze hapjes zijn welwillend afgestaan door een bevriende (en voortreffelijke) kok en ze zijn stuk voor stuk onweerstaanbaar. Het is de moeite om achter de vadouvan aan te gaan, via internet voor iedereen bereikbaar.

Geen van deze hapjes is echt moeilijk, ervan uitgaande dat men in staat is om mayonaise te maken. Het eerste hapjes is het meest bewerkelijk (maar de moeite waard), het laatste snel voor elkaar.

1. Oventomaatjes met kwarteleitjes en dragonmayonaise

16 kerstomaatjes

paar takjes rozemarijn en/of tijm

dressing

1 el donkere basterdsuiker

2 el Pedro Ximenez sherry

2 el olijfolie

1 el witte balsamico-azijn

1 el Kikkoman sojasaus

1 teentje knoflook (geperst)

16 kwarteleitjes (biologisch)

dragonmayonaise

1 eierdooier

1 el Dijon mosterd (scherp)

1 tl witte balsamico-azijn

lichte olie (geen olijfolie)

snufje zout

dragon

Neem een ovenschaal met een hoogte van ongeveer 3 tot 5 centimeter. Snijd het kopje van de kleine, ronde tomaatjes af en vul nauw aansluitend op elkaar de schaal compleet met de tomaatjes, de afgesneden kant naar boven. Roer alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar en giet die gelijkmatig over de tomaatjes, wees er niet zuinig mee. Steek hier en daar tussen de tomaatjes wat takjes rozemarijn en (citroen)tijm. Zet in de oven op ongeveer 180 graden, ongeveer 15 minuten. Controleer vanaf tien minuten af en toe, de tomaatjes moeten geen pap worden maar hun vorm zo’n beetje behouden. Laat ze nagaren buiten de oven, verwijder de rozemarijn en de tijm.

Kook de kwarteleitjes tot de dooier hard is, ongeveer 4 minuten in kokend water. Pel ze (rot werk). Snijd indien nodig een klein schijfje aan de onderkant af, zodat ze makkelijker in het tomaatje passen. Duw in elk tomaatje een eitje.

Maak mayonaise en roer daar een genereuze hoeveelheid fijn gehakte verse dragon door. Lepel over elk eitje de mayonaise, niet zo zuinig, het mag lekker langs de randjes naar beneden glijden. Lepel er ook een beetje van het tomatenvocht over.

Serveer koud op een amuselepel of iets dergelijks. Alles kan een dag van tevoren gemaakt worden, voor de mayonaise is dat zelfs aan te bevelen.

2. Gambamousse in vadouvan-

mayonaise

15 diepvries gamba’s, grootste maat (8/12)

olijfolie, knoflook

Mayonaise van

3 eierdooiers

3 drie dessertlepels mosterd

3 lepeltjes azijn

olie

vadouvanpoeder (Indiaas specerijenmengsel, verkrijgbaar bij groothandel, internet, oosterse winkels)

Ontdooi de gamba’s. Controleer of alle darmkanaaltjes verwijderd zijn. Bak ze in olijfolie, met zout, peper en knoflook uit de knijper. Laat ze uit de koekenpan afkoelen en bewaar ook het schraapsel op de bodem van de koekenpan.

Maak intussen mayonaise, meng er zoveel vadouvan door als je lekker vindt. Het is aan te raden de vadouvan door een zeefje in de mayo te brengen, tegen klontjes. Snijd de koud geworden gamba’s in kleine stukjes en pureer die in een blender of met een staafmixer, samen met wat lepels mayo en de schraapsels van de koekenpan. Doe het voorzichtig aan met de mayo, je kunt beter nog één of twee keer wat extra toevoegen om de juiste smeuïgheid te bereiken.

Serveer deze mousse in kleine hoorntjes, op toastjes of in kleine bladerdeegbakjes.

3. Gemarineerde kabeljauw-rugfilet op zeewierchips

1 zak zeewierchips (Marqt of sommige notenwinkels)

3 ons kabeljauw-rugfilet of een andere stevige witvis, bijvoorbeeld zeeduivel, zo vers mogelijk, want je marineert rauw,

geraspte schil van een onbespoten citroen

citroen-olijfolie

Snijd de vis in plakjes van ongeveer vijf centimeter lengte en een paar millimeter dik. Dit luistert overigens niet zo nauw. Bedek een passende schaal met de plakjes, strooi er wat zeezout en citroenrasp over. Maal er wat zwarte peper over. Sprenkel er citroenolijfolie over. Herhaal de gehele handeling één tot tweemaal. Zet in de koelkast. Leg vlak voor serveren (als je het te vroeg doet, worden de chips taai) een plakje vis op elke chip en serveer.