Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zeven tieners aangehouden voor heling gestolen examens

\De gymzaal van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam.
\De gymzaal van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

Deze week zijn er zeven scholieren aangehouden in verband met het onderzoek naar de gestolen examens van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam. De leerlingen, 1 meisje van 18 jaar en zes jongens in de leeftijd van 17 tot en met 19 jaar, zaten niet op het Ibn Ghaldoun.

Na een verhoor mochten de jongeren weer gaan, meldt het OM. Wel blijven ze verdachte in het onderzoek naar de gelekte VWO-examens.

Het OM laat weten dat het onderzoek naar de daadwerkelijke diefstal bijna is afgerond. Het onderzoek naar de verspreiding gaat nog door. Zo zijn nog niet alle gegevensdragers die bij de doorzoekingen van de woningen van de verdachten van de diefstal in beslag zijn genomen, uitgelezen.

Eind mei werd er een speciaal politieteam opgericht voor de zaak. In het onderzoek werden tien jongeren aangehouden voor de daadwerkelijke diefstal. Voor heling van de gestolen examens werden tot nu toe negen leerlingen van andere scholen aangehouden. Op dit moment zit geen van de verdachten in de cel, de laatste twee verdachten die nog vastzaten voor de diefstal werden deze week op vrije voeten gesteld.