Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zakenman Van den Nieuwenhuyzen veroordeeld tot 2,5 jaar cel

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen in april bij de rechtbank in Rotterdam.
Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen in april bij de rechtbank in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

Zakenman en voormalig RDM-topman Joep van den Nieuwenhuyzen is veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Hij is schuldig bevonden aan omkoping, faillissementsfraude en meineed.

Ook het hebben van een vals paspoort acht de rechtbank bewezen. Van valsheid in geschrifte werd hij vrijgesproken. Het OM eiste eind mei een celstraf van 5,5 jaar.

Camil Driessen, die voor NRC bij de uitspraak is:

Twitter avatar CamilD Camil Driessen Rechtbank veroordeelt zakenman Joep vd Nieuwenhuyzen tot 30 maanden onvoorwaardelijke celstraf
Twitter avatar CamilD Camil Driessen Van den Nieuwenhuyzen schuldig bevonden op feit 1,2,4,5,6,7 en 8 van tenlastelegging. 30 mnd cel met aftrek voorarrest

‘Tamelijk unieke zaak’

Redacteur Philip de Witt Wijnen, die de zaak voor NRC Handelsblad volgt, zegt dat het een tamelijk unieke zaak is:

“Het is een opmerkelijke uitspraak wegens twee punten. Ten eerste omdat faillissementsfraudes zelden worden vervolgd in Nederland. Het is heel moeilijk te bewijzen en er wordt weinig aangifte van gedaan. Dit is een hele grote zaak waarbij de weggesluisde bedragen ook heel groot zijn – tientallen miljoenen euro’s. Die zijn nog niet zijn getraceerd. Bij de ondergang van de RDM Groep verloren honderden mensen hun baan.

Ten tweede omdat de omkoping van voormalig directeur Willem Scholten bewezen is. In 2010 werd Scholten nog veroordeeld voor het gebruik van een appartement in Antwerpen, maar niet voor het aannemen van een geldbedrag van 1,2 miljoen euro dat hij op een geheime rekening in Zwitserland had ontvangen. Dat betekent dat als de zaak in hoger beroep komt, de kans dat Scholtens straf (hij kreeg eerder al acht maanden cel) hoger wordt aanzienlijk groter is geworden.”

Volgens De Witt Wijnen gaat de zaak nog wel jaren duren, omdat hij ervan uitgaat dat partijen in beroep gaan:

“Justitie allicht ook. Zij had immers 5,5 jaar celstraf geeist.”

‘grootschalige faillissementsfraude’ bij ondergang RDM

Justitie deed tien jaar onderzoek naar de gang van zaken rond het faillissement van defensieconcern RDM en enkele gelieerde vennootschappen. In april begon de strafzaak. Volgens het OM heeft Van den Nieuwenhuyzen (57) ‘grootschalige faillissementsfraude’ gepleegd door kort voor RDM in 2004 ten onder ging ‘voor persoonlijke doeleinden’ grote bedragen aan zijn vennootschappen te onttrekken. In het geval van RDM-dochter SS Rotterdam zou Van den Nieuwenhuyzen voor ruim 94 miljoen euro naar zichzelf en zijn familieleden toe hebben gesluisd.

Daarnaast verdenkt justitie Van den Nieuwenhuyzen ervan voormalig directeur Willem Scholten van het Rotterdamse Havenbedrijf te hebben omgekocht. In ruil voor een bedrag van 1,2 miljoen euro en het gratis gebruik van een luxe appartement in Antwerpen zou Scholten in 2002 en 2003 namens het havenbedrijf garant hebben gestaan voor ruim 180 miljoen euro aan bankleningen aan RDM. Voor een deel van deze ambtelijke omkoping – het appartementgebruik – werd Scholten in oktober door dezelfde rechtbank Rotterdam veroordeeld tot twaalf maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. In die zaak loopt hoger beroep.

‘Fabeltjeskrant bevat meer waarheden dan mijn dossier’

Volgens Van den Nieuwenhuyzen zijn de beschuldigingen stuk voor stuk onzin: “Er staat meer waarheid in De Fabeltjeskrant dan in mijn dossier”, zei hij in NRC Handelsblad.

NRC-redacteuren Camil Driessen en Philip de Witt Wijnen interviewden Van Nieuwenhuyzen eind maart bij het begin van de strafzaak. Lees hier het hele interview terug.