Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Tijdschriften

Weer dezelfde vraag: welk boek neemt u mee op reis?

Het soortelijk gewicht van veel zomerse edities van de opiniebladen is niet altijd hoog. In VN een sterk stuk over de moord in een Brabantse sekte.

De mallemolen van de actualiteit komt haperend tot stilstand, en juist op dat moment halen de opinieweekbladen het in hun hoofd een dubbeldik zomernummer te maken. Je ziet de redacteuren al met de handen in het haar aan de vergadertafel zitten. „Het is komkommertijd, hoe gaan we in godsnaam die 150 pagina’s vullen?”

Het gemiddelde dubbeldikke zomernummer bevat dan ook meestal weinig echte actualiteit. Het blad wordt voornamelijk gevuld met lange leesverhalen en vakantierubriekjes, zoals de klassieker ‘de beste vakantieboeken volgens ...’.

Waarom tijdschriften dubbeldik gaan in de zomer? Ze mikken op de vakantieganger. Die wil lekker lang bladeren aan de rand van het zwembad. En: de redactie wil ook weleens op vakantie.

Want het geheim van het dubbeldikke zomernummer is natuurlijk dat het niet één nummer is. Abonnees moeten twee weken wachten op het volgende nummer. Vandaar dat bijvoorbeeld Elsevier niet 52, maar 51 keer per jaar verschijnt.

Ook in de dubbeldikke zomernummers van deze en afgelopen week staan de onvermijdelijke vakantieverhalen. In Elsevier onder andere: de favoriete vakantieplekken van BN’ers, etiketten in het buitenland en een puntsgewijze uitleg over de vraag die elke vakantieganger bezighoudt: waarom vliegtuigvleugels flapperen.

HP/De Tijd schrijft over vakantiestress, pakt uit met een kritisch stuk over gesponsorde reisjournalistiek en trakteert de lezer op – hoe kan het ook anders – de beste vakantieboeken volgens beroepslezers.

Alleen de Groene Amsterdammer onttrekt zich aan de vakantiegekte, en wijdde het twee weken gelden verschenen ‘extra dik zomernummer’ volledig aan humor. Van kaft tot kaft? Nee! Want ook in dit nummer staat hij – de evergreen der vakantierubriekjes : ‘de beste zomerboeken volgens onze medewerkers’.

Gelukkig is er genoeg ruimte in de bladen voor lange leesverhalen. Elsevier heeft onder meer een interessant interview met rijzende ster onder economen Pieter Gautier van de Vrije Universiteit en een overtuigend betoog van Syp Winia tegen nivelleren. HP/De Tijd weet niet helemaal te overtuigen met een profiel van columnist Sylvia Witteman, dat louter bestaat uit citaten van kennissen en quotes uit andere tijdschriften en kranten. Knip- en plakwerk.

Van de opiniebladen heeft Vrij Nederland deze week het beste verhaal. Het „extra dik zomernummer” van Vrij Nederland verscheen al in de laatste week van juni, maar het nummer van deze week staat ook vol lange leesverhalen. Het opent met een ijzingwekkende reconstructie van de doodslag op het Eindhovense sektelid Renate Jonkers, geschreven door de Vlaamse publicist Anna Luyten. „Ze is nu van mij losgekoppeld”, zegt sekteleider Drazen Zabek koeltjes nadat hij Jonkers tijdens een gewelddadige healing van het leven heeft beroofd. Perfecte verhalende journalistiek, voor bij het zwembad.