Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Vrouw opgepakt om rekruteren jongeren voor oorlog in Syrië

De politie in Den Haag heeft een vrouw gearresteerd die ervan wordt verdacht jongeren te hebben geronseld voor de burgeroorlog in Syrië. De politie stelde in april een onderzoek in naar het ronselen van jongeren voor de strijd in Syrië. De vrouw is de eerste verdachte die is gearresteerd, zegt een woordvoerder van het OM.

Familieleden van de mogelijke rekruten hebben tegen de politie gezegd dat zij waarschijnlijk in Syrië zitten. De verdachte vrouw zit in beperkingen, wat inhoudt dat zij alleen contact mag hebben met haar advocaat.

De Volkskrant schreef eerder dit jaar dat dat twee mannen kinderen hadden gehersenspoeld en opgehitst om in Syrië te strijden tegen de troepen van president Bashar Assad. Het zou gaan om Murat Ö, die al sinds 2001 als ronselaar in het vizier van de inlichtingendiensten zou zijn, en Azedine C., die volgens de krant actief is in de radicale groepering Behind Bars. (Novum)