Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Veroordeelde Navalny mag hoger beroep thuis afwachten

Aleksej Navalny glimlacht achter het raam in de rechtszaal in Kirov, vandaag.
Aleksej Navalny glimlacht achter het raam in de rechtszaal in Kirov, vandaag. Foto AP / Evgeny Feldman

De Russische anti-corruptieactivist en (informele) oppositieleider Aleksej Navalny is tijdelijk vrijgelaten in afwachting van de uitspraak in het hoger beroep. Navalny werd gisteren veroordeeld tot vijf jaar strafkamp voor diefstal.

De aanklagers vroegen onverwacht of Navalny, een van de grootste kritikasters van president Poetin, het hoger beroep thuis mocht afwachten. Vanochtend liet de rechtbank weten dat toe te staan. Navalny heeft wel een reisverbod.

Het zou kunnen, schrijft persbureau Reuters, dat deze zet van de aanklagers bedoeld is om oppositieactivisten tegemoet te komen. Duizenden gingen gisteren in verschillende Russische steden de straat op om te protesteren tegen de straf, die volgens hen bedoeld is om Navalny monddood te maken. Tientallen mensen werden gisteren gearresteerd.

Ook internationaal was er veel kritiek op de uitspraak: Timmermans noemde het ‘zorgelijk’ en de Amerikaanse ambassadeur in Moskou is ‘diep teleurgesteld’.

Navalny vindt straf politiek gemotiveerd

Navalny zou 400.000 euro hebben verduisterd bij een transactie met een partij hout, die hij tegen een kunstmatig hoge prijs aan een staatsbedrijf verkocht toen hij in 2009 werkte als adviseur van de liberale gouverneur van de regio Kirov. De anti-corruptieactivist, die als blogger bekendheid verwierf, ontkent de beschuldigingen. Zijn proces is politiek gemotiveerd, vindt hij.

In 2011 was Navalny boegbeeld van de grootschalige straatprotesten tegen de verkiezingsuitslag en vorig jaar voerde hij ook de demonstraties aan tegen de herverkiezing van Poetin als president. In april daagde hij Poetin openlijk uit door zich te kandideren voor het presidentschap. Hij is ook kandidaat voor het burgemeesterschap van Moskou.

‘Kremlin ziet in hem een geduchte tegenstander’

Of Navalny met zijn veroordeling kandidaat voor die positie kan blijven, hangt af van het tempo waarin het hoger beroep wordt afgehandeld. En vermoedelijk zal het Kremlin daarin een cruciale rol spelen, schrijft Rusland-redacteur Hubert Smeets vandaag in nrc.next:

“Het machtscentrum ziet Navalny als een geduchtere tegenstander dan bijna alle andere buitenparlementaire oppositionelen. De 37-jarige Navalny is namelijk geen partijpoliticus of ideoloog, zoals veel andere critici van het bewind van Poetin. Hij profileert zich als een democratische nationalist die, net als veel Russen, streeft naar een sterke natie die niet wordt ondermijnd door corruptie.”

Smeets was gisteravond ook te gast in Nieuwsuur om over te kwestie te praten: