Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Belastingontwijking multinationals aangepakt

Veertig landen willen in de toekomst meer belasting innen bij grote internationale bedrijven. De Organisatie voor Economische Samenwerking (OESO) heeft op verzoek van de G20 – de ministers van de twintig grootste economieën- vijftien maatregelen opgesteld waarmee moet worden voorkomen dat de multinationals geen of nauwelijks belastingen betalen.

Apple zou voor 33,5 miljard euro aan belastingen hebben ontdoken
Apple zou voor 33,5 miljard euro aan belastingen hebben ontdoken Foto AFP/ Kimihiro Hoshino

Veertig landen willen in de toekomst meer belasting innen bij grote internationale bedrijven. De Organisatie voor Economische Samenwerking (OESO) heeft op verzoek van de G20 - de ministers van de twintig grootste economieën- vijftien maatregelen opgesteld waarmee moet worden voorkomen dat de multinationals geen of nauwelijks belastingen betalen.

De maatregelen worden de komende twee jaar doorgevoerd. De OESO wil onder meer nieuwe regels invoeren om ‘double non-taxation’ te voorkomen. Landen hebben nu vaak onderlinge verdragen om te voorkomen dat internationaal opererende bedrijven dubbel worden belast. In de praktijk gebeurt het volgens de OESO geregeld dat er zo in beide landen géén belasting wordt betaald.

De OESO wil verder ook dat bedrijven hun winst niet langer kunnen verplaatsen naar landen waar nauwelijks bedrijfsactiviteiten plaatsvinden. Op die manier wil de organisatie voorkomen dat multinationals hun inkomsten naar belastingparadijzen wegsluizen. Apple zou bijvoorbeeld via zo’n methode tussen 2009 en 2012 voor bijna 44 miljard dollar (33,5 miljard euro) aan belastingen hebben ontweken, volgens de Amerikaanse senaat.

De OESO is een samenwerkingsverband tussen 34 landen. Het grootste deel daarvan is Europees, maar onder meer ook de Verenigde Staten, Australië en Mexico zijn lidstaten van de denktank. Vanuit de G20 is nog een aantal landen bij het plan betrokken die geen onderdeel van de OESO zijn, waaronder Rusland, China en Brazilië. (Novum)