Uitzetten is niet makkelijk: Bah komt steeds terug

Het lukt justitie maar niet om de hongerstakende Guinese asielzoeker Cheikh Bah uit te zetten. Gisteren keerde hij terug uit Parijs.

Voor de derde keer in anderhalve maand heeft justitie tevergeefs geprobeerd de uitgeprocedeerde asielzoeker Cheikh Bah (31) uit te zetten naar zijn geboorteland Guinee. Gisteravond is Bah teruggekeerd uit Parijs naar Nederland. Bah is al weken in hongerstaking.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt dat de uitzetting wederom is mislukt. Bah zou zich onderweg in het vliegtuig naar Parijs agressief hebben gedragen. Daarom zou de gezagvoerder van het vliegtuig waarin Bah vanuit Parijs naar Afrika zou vliegen, hem hebben geweigerd.

Volgens zijn vertrouwensarts, Elcke Bonsen, is Bah er fysiek zeer slecht aan toe en is een reis per vliegtuig onverantwoord. Zij zegt dat artsen in Parijs om die reden de gezagvoerder hebben gevraagd hem te weigeren op de vlucht. Bonsen bezoekt Bah regelmatig in het justitieel medisch centrum (gevangenisziekenhuis) in Scheveningen. Volgens haar is hij fysiek niet in staat om zich agressief te gedragen. „Hij leeft al weken op aanmaaklimonade en thee met suiker.” Als arts wilde ze geen ‘fit to fly’ verklaring geven. Een andere arts verklaarde Bah wel ‘fit to fly’.

De marechaussee heeft middelen om agressieve of tegenspartelende asielzoekers te fixeren. Bij uit te zetten asielzoekers die zich mogelijk agressief gedragen, worden de armen vastgezet aan een speciale brede riem die zij om het middel krijgen. De handen worden voor de onderbuik vastgezet. Daar overheen komt een netje, waardoor ze de handen niet kunnen gebruiken. Als het nodig is worden benen vastgebonden met tie wraps.

Iemand die zeer agressief is, ligt op de schoot van de begeleiders van de marechaussee met een ‘bijtman’ onder het hoofd, zodat hij niet in de benen van een begeleider kan bijten. Het afplakken van de mond mag in Nederland niet. Een Nigeriaanse asielzoeker die Oostenrijk gedwongen moest verlaten, stikte in 1999 omdat zijn mond was afgeplakt. Later stikte een Soedanees die uit Duitsland werd uitgezet omdat hij uit veiligheidsoverweging een motorhelm kreeg opgezet, waarna zijn hoofd tijdens het opstijgen van het vliegtuig tussen zijn benen werd geduwd. Een jaar eerder was een 20-jarige Nigeriaanse die België moest verlaten gestikt omdat ze een kussentje op haar mond gedrukt kreeg. Bij uitzettingen uit Nederland was het afplakken of afdekken van de mond toen al verboden.

Vertrouwensarts Bonsen wilde gisteren meevliegen in het vliegtuig van Bah. Ze maakte zich ernstig zorgen over haar cliënt en wilde in Parijs zorgen voor een goede medische overdracht. Ze kocht een ticket en checkte in maar werd vlak voor het boarden bij de gate geweigerd. Ze zou een „veiligheidsrisico” zijn, vertelt ze. Aanvankelijk zou ze met een ander vliegtuig naar Parijs meekunnen maar ook voor die vlucht werd ze geweigerd als „veiligheidsrisico”. Ze heeft nog geen opheldering over dat risico.

Ook Bahs advocaat Meijering stelt dat haar cliënt „ernstig ziek” is. Na elke mislukte uitzetting begint de tijd dat hij in detentie mag zitten, weer opnieuw. Volgens haar mag dat niet. Zij had de rechter, zonder succes, gevraagd de uitzetting te verbieden.

    • Sheila Kamerman