Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Toename aantal valse eurobiljetten in Nederland

Het nieuwe biljet van 5 euro
Het nieuwe biljet van 5 euro Foto ANP/ Bas Czerwinski

Het afgelopen halfjaar is het aantal valse eurobiljetten in Nederland met 18 procent toegenomen. Van januari tot juli zijn er 19.400 valse biljetten onderschept, tegenover 16.400 in de tweede helft van 2012. Ten opzichte van een jaar geleden in dezelfde periode, is het aantal valse biljetten met 49 procent gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank.

DNB constateert dat er midden 2012 een einde is gekomen aan de in medio 2009 ingezette daling van het aantal valse biljetten dat in omloop is. Het risico op het ontvangen van zo’n biljet blijft echter laag, volgens de DNB.

Valse biljetten wereldwijd ook gestegen

Wereldwijd is het aantal valse biljetten ook toegenomen: de Europese Centrale Bank (ECB) meldde vanochtend dat het afgelopen halfjaar 317.000 valse biljetten zijn aangetroffen, een toename van 13 procent ten opzichte van de laatste helft van 2012 en een toename van 26 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. De valse biljetten die het meeste uit de circulatie worden gehaald in zowel Nederland als Europa zijn die van 20 en 50 euro.

Lees hier op de site van DNB hoe een vals biljet te herkennen is.