Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Tegenvaller Microsoft

De goedkope versie van Windows 8 levert een dure tegenvaller op. Microsofts eerste tablet wordt slecht verkocht.

900 miljoen dollar, 685 miljoen euro. Zoveel moest Microsoft afschrijven op de vorig jaar geïntroduceerde Surface tablet, het Windowsalternatief voor de iPad.

Wat bedoeld was als een inhaalslag op Apple loopt uit op een flinke tegenvaller. Donderdagavond maakte Microsoft bekend dat het met grote hoeveelheden onverkochte Surface RT tablets opgescheept zit. Dat is een tablet met de goedkope variant van Windows 8, bedoeld om te werken met zuinige ARM-chips. Het was ook de eerste tablet die Microsoft zelf ontwikkelde.

Voor consumenten is moeilijk te verkroppen dat Windows RT niet overweg kan met normale Windows-programma’s. Gebruikers zijn afhankelijk van de nieuwe apps die ontwikkelaars speciaal voor Windows 8 moeten schrijven. Dat gaat trager dan topman Steve Ballmer wil, omdat de meeste ontwikkelaars software maken voor de mobiele gadgets van Apple en Google.

Andere fabrikanten waren ook al huiverig om tablets met ‘RT’ te maken. Microsoft nu een forse prijsverlaging in om van onverkochte tablets verlost te worden; zo lijkt het RT-project op een mislukking uit te lopen.

Dat geldt nog niet voor de professionele tabletvariant, Surface Pro, die werkt met een Intel-processor en daarom wel met reguliere Windowsprogramma’s overweg kan.

Vorige week presenteerde Steve Ballmer een ingrijpende reorganisatie voor het bedrijf, dat net als Apple hardware en software wil combineren. Zo moet krimp van de traditionele pc-markt afgewend worden. In het gebroken boekjaar 2013 kwam de omzet op 77,8 miljard dollar uit, een groei van 5,6 procent ten opzichte van vorig jaar. De winst bedroeg 21,8 miljard dollar, een stijging van 28 procent. Het zijn vooral Microsofts zakelijke producten als Office en de webdiensten die de moeilijkheden van de Windowstak moeten compenseren.

Chipmaker Intel, marktleider in de processors voor pc’s, merkt ook dat de pc-verkopen dalen door de opkomst van de tablets. De omzet van Intels pcdivisie daalde met 7,5 procent. Intel hoopt dat een nieuwe generatie zuinige chips het bedrijf weer een betere positie zullen geven ten opzichte van de tablets en smartphones die voornamelijk op ARM-processors draaien.