Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Barcelona-coach Vilanova heeft kanker en legt functie neer

FC Barcelona-trainer Tito Vilanova, hier op een archieffoto in mei, vertrekt waarschijnlijk bij de club omdat hij weer aan kanker zou lijden.
FC Barcelona-trainer Tito Vilanova, hier op een archieffoto in mei, vertrekt waarschijnlijk bij de club omdat hij weer aan kanker zou lijden. Foto AFP / Josep Lago

Trainer Tito Vilanova vertrekt na één seizoen bij FC Barcelona. Afgelopen seizoen werd bij Vilanova opnieuw kanker vastgesteld in een speekselklier. Die ziekte zou ondanks behandelingen weer zijn teruggekeerd.

In het seizoen 2011-2012 toen Vilanova nog assistent was van Pep Guardiola werd voor het eerst de diagnose kanker bij hem gesteld.

Spaanse media meldden dat al eerder, maar de club heeft dat nu bevestigd. De behandelingen die Vilanova ondergaat zijn niet de combineren met zijn taken als hoofdcoach, zei voorzitter Sandro Rosell op een persconferentie. De coach stopt per direct.

Vilanova was bij Barça jarenlang de assistent van succescoach Pep Guardiola en won met hem onder meer twee keer de Champions League. Hij werd gepromoveerd tot hoofdcoach toen Guardiola besloot er een jaar tussenuit te gaan. In zijn enige seizoen als hoofdtrainer leidde Vilanova Barcelona naar de Spaanse titel. Dat deed hij met een recordaantal van honderd punten.

Barcelona hoopt volgende week de nieuwe trainer bekend te maken. Joan Francesc Ferrer, die kort geleden bij de technische staf is gekomen, neemt mogelijk het stokje van Vilanova over. Barcelona maakte verder bekend door het plotselinge vertrek van Vilanova morgen niet af te reizen naar Polen. Daar zou het een oefenwedstrijd spelen tegen Lechia Gdansk.