Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Seneca, Martha Nussbaum en Cees Nooteboom vandaag in NRC Boeken

Hoe leid je een goed leven? Door onafhankelijk te zijn van verlangen, zei Romeins filosoof Lucius Annaeus Seneca twee millennia geleden. Al zijn levenswijsheden zijn met ‘Medea, Phaedra, Trojaanse vrouwen’ in een nieuwe Nederlandse vertaling verschenen. In een brief aan zijn vriend Lucilius schrijft Seneca: “We bedenken niet hoe heerlijk het is om niets te

Hoe leid je een goed leven? Door onafhankelijk te zijn van verlangen, zei Romeins filosoof Lucius Annaeus Seneca twee millennia geleden. Al zijn levenswijsheden zijn met ‘Medea, Phaedra, Trojaanse vrouwen’ in een nieuwe Nederlandse vertaling verschenen.

In een brief aan zijn vriend Lucilius schrijft Seneca:

“We bedenken niet hoe heerlijk het is om niets te wensen, hoe geweldig het is om vervuld te zijn en onafhankelijk van Fortuna”.

Het is, zo schrijft NRC Boeken-recensente Marjoleine de Vos vandaag in haar openingsstuk in NRC Boeken, ‘het deuntje dat de grote wijsgeer steeds weer fluit’:

“niets is beter dan onafhankelijk te zijn van het lot, erboven te staan, je niets aan te trekken van wat het leven voor je in petto heeft, je niets aan te trekken van je mogelijke verlangens – je hebt ze eenvoudigweg niet.”

Het gaat volgens Senaca in het leven om heel andere dingen, schrijft De Vos. Dingen van meer filosofische aard:

“Vragen over de ziel en de sterren, het lezen van grote dichters en denkers, je verstandig en eerbaar gedragen, dat levert een goed leven op. Tijdverspilling is het meeste van wat de onverstandigen najagen, levensverlengend is het om je te wenden tot de verstandigen die vóór jou tijd leefden: zo krijg je hun jaren erbij.”

Meer over Seneca, vanmiddag in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Met verder:
Siegfried Lenz, bouwvakkersradio’s, Le Bailly, een societyschandaal in 18de-eeuws Den Haag, zomerinterview met Martha Nussbaum, Willy Vlautin, Natalie Koch, interview met de schrijver T.C. Boyle, tempelboek van Cees Nooteboom en Albert II.