Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Politiefotograaf woedend op Rolling Stone, laat ‘echte’ Bostonverdachte zien

Sean Murphy, politiefotograaf, was woedend op tijdschrift Rolling Stone: hoe haalden ze het in hun hoofd Dzhokhar Tsarnaev, de 19-jarige Bostonverdachte, op de cover van het blad te zetten alsof hij een rockster is? In reactie op de cover heeft Murphy foto’s, door hem gemaakt, van de jacht op en arrestatie van de ‘Boston Bomber’ naar buiten gebracht.

Dzhokhar Tsarnaev bij zijn overgave, hij wordt onder schot gehouden. Tsarnaev had zich net uren verscholen in een boot in een tuin in Watertown
Dzhokhar Tsarnaev bij zijn overgave, hij wordt onder schot gehouden. Tsarnaev had zich net uren verscholen in een boot in een tuin in Watertown Foto Boston Magazine/ Sean Murphy (Boston Police Department)

Sean Murphy, fotograaf bij het politiekorps in Boston, was woedend op tijdschrift Rolling Stone: hoe haalden ze het in hun hoofd Dzhokhar Tsarnaev, de 19-jarige verdachte van de bomaanslagen in de stad, op de cover van het blad te zetten alsof hij een rockster is? In reactie op de cover heeft Murphy foto’s, door hem gemaakt, van de jacht op en arrestatie van de ‘Boston Bomber’ naar buiten gebracht. Hij is door de politie op non-actief gesteld.

Murphy gaf de foto’s aan Boston Magazine. Hierop is onder andere Tsarnaev te zien terwijl hij zich overgeeft buiten de boot waarin hij zich enkele uren verscholen hield. Waarschuwing: de foto’s kunnen als schokkend worden ervaren.

Twitter avatar JoshJPerry Josh Perry Wow- this photo from Boston magazine is crazy. Sniper with laser sight on Dzhokhar’s forehead #Boston http://t.co/2tNTJN6KWI

Bekijk alle foto’s op de site van Boston Magazine. Een volledige serie verschijnt in het septembernummer van het blad. Volgens Boston Magazine leverde Murphy “honderden foto’s“.

Murphy maakte tijdens de klopjacht foto’s

Murphy maakte op de dag van de klopjacht op de beide broers Tsarnaev de hele dag foto’s: van de politievergaderingen tot het moment van arrestatie. Murphy treedt nu naar buiten met foto’s die niet naar buiten hadden mogen komen, onder andere van het moment dat Tsarnaev zich, bebloed, overgeeft aan de politie. De politiefotograaf wilde Tsarnaev laten zien als een verslagen terrorist, niet zoals Rolling Stone doet als een jonge, zelfverzekerde rockgod.

“Rolling Stone was een belediging”

Bij de levering van de foto’s aan het blad, schreef Murphy een verklaring. Hij benadrukte dat hij voor zichzelf spreekt en niet namens het hele politiekorps van Boston:

“As a professional law-enforcement officer of 25 years, I believe that the image that was portrayed by Rolling Stone magazine was an insult to any person who has every worn a uniform of any color or any police organization or military branch, and the family members who have ever lost a loved one serving in the line of duty. The truth is that glamorizing the face of terror is not just insulting to the family members of those killed in the line of duty, it also could be an incentive to those who may be unstable to do something to get their face on the cover of Rolling Stone magazine.

I hope that the people who see these images will know that this was real. It was as real as it gets. This may have played out as a television show, but this was not a television show. Officer Dick Donohue almost gave his life. Officer Sean Collier did give his life. These were real people, with real lives, with real families. And to have this cover dropped into Boston was hurtful to their memories and their families. I know from first-hand conversations that this Rolling Stone cover has kept many of them up—again. It’s irritated the wounds that will never heal—again. There is nothing glamorous in bringing more pain to a grieving family.

Photography is very simple, it’s very basic. It brings us back to the cave. An image like this on the cover of Rolling Stone, we see it instantly as being wrong. What Rolling Stone did was wrong. This guy is evil. This is the real Boston bomber. Not someone fluffed and buffed for the cover of Rolling Stone magazine.”

Murphy op non-actief

Enkele uren voordat Boston Magazine naar buiten kwam met de foto’s, werd Murphy na 25 jaar dienst bij het korps, op non-actief gesteld. Hij is (nog) niet ontslagen. Twee luitenanten en een sergeant bezochten gisteravond (Amerikaanse tijd) zijn huis en namen enkele spullen mee, waaronder zijn insigne, zijn pistool, zijn vest en ammunitie. Volgende week wordt opnieuw bekeken wat er met Murphy gaat gebeuren.

Op Twitter krijgt Murphy in ieder geval bijval en wordt het korps gevraagd hem in genade te nemen:

Twitter avatar mopardrt Andrew Rains @MassStatePolice Would be doing a disservice to America, by firing Sgt. Sean Murphy. Nothing was graphic or harmful to the case! #savesean
Twitter avatar bboyle13 Brendan Austin Good for you Sgt. Sean Murphy
Twitter avatar RaeOShea Rae O’Shea Reinstate Sgt. Murphy. Boycott Rolling Stone. C’mon Boston police Dept. who can blame him?
Twitter avatar ThomasCallagha7 Thomas Callaghan Reinstate sgt Murphy! He is the police photographer who released pic of Boston bomber with lazer dot on his head in response to rollingstone