Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Overslag Rotterdamse haven afgelopen halfjaar gedaald

De haven van Rotterdam
De haven van Rotterdam Foto ANP/ Paul Raats

De overslag van goederen in de Rotterdamse haven is in de eerste zes maanden van dit jaar gekrompen naar bijna 220 miljoen ton. Dat is een krimp van bijna een procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2012.

Er werden vooral minder containers en minder ruwe olie overgeslagen, maakte het havenbedrijf vandaag bekend bij de presentatie van de cijfers,schrijft de NOS. Andere sectoren konden deze daling onvoldoende compenseren. Het Havenbedrijf denkt voor de rest van het jaar op hetzelfde niveau als vorig jaar uit te komen.

Overslag ruwe olie gedaald, steenkool gestegen

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers afgelopen april ging huidig president-directeur Hans Smits nog uit van een groei van circa 2 procent. De aanhoudende economische malaise in Europa heeft ervoor gezorgd dat die groei uitblijft. De overslag van ruwe olie daalde met 13 procent. Ruwe olie maakt bijna een kwart uit van de totale overslag. De overslag van steenkool steeg daarentegen met 13 procent, omdat elektriciteitsproducten liever goedkopere steenkool gebruiken dan duur gas.

De containeroverslag nam af met 2 procent. Rotterdam verloor containers aan havenconcurrent Hamburg, die vooral containers uit de Baltische staten wist binnen te halen.

Castelein nieuwe president-directeur

Gisteren werd bekend dat president-directeur Smits per 1 januari 2014 wordt opgevolgd door Allard Castelein, nu topman bij Shell, verantwoordelijk voor het wereldwijde milieubeleid bij het oliebedrijf.