Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Oppositieleider is terug in Cambodja

De Cambodjaanse oppositieleider Sam Rainsy is vandaag na vier jaar zelf verkozen ballingschap in Frankrijk teruggekeerd naar Phnom Penh. Hij werd door duizenden aanhangers onthaald op het vliegveld van de hoofdstad.

Rainsy’s terugkeer heeft voor Cambodja politiek grote betekenis: over negen dagen zijn er verkiezingen. „Ik ben gekomen om het land te redden”, zei de 64-jarige Rainsy op het vliegveld. „En ik ben blij hier te zijn.”

Rainsy vluchtte in 2009 omdat hij een in zijn ogen politiek gemotiveerde rechtszaak vreesde. Een jaar later werd hij bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens het verspreiden van desinformatie.

Volgens de rechters had Rainsy feitelijk onjuiste kaarten verspreid die aan moesten tonen dat Cambodja grondgebied had verloren aan Vietnam. Op deze manier zou de Cambodjaanse oppositieleider de regering in verlegenheid hebben gebracht en aangezet hebben tot geweld.

Eerder deze maand verleende de Cambodjaanse koning Rainsy gratie, in een poging verzoening in het land tot stand te brengen.

Rainsy is zelf uitgesloten van de verkiezingen, maar door zijn terugkeer en steun staat de oppositie er opeens sterker voor.

Nog steeds wordt verwacht dat premier Hun Sen (60) herkozen wordt als premier van Cambodja, het Zuidoost-Aziatische land met 15 miljoen inwoners. Hun Sen is al sinds 1985 premier. Daarmee is hij een van de langs zittende regeringsleiders ter wereld.

Volgens waarnemers van de Europese Unie waren de laatste verkiezingen in 2008 niet vrij en eerlijk. Tienduizenden kiesgerechtigden werden belemmerd hun stem uit te brengen.

Verwacht wordt dat Rainsy een grote campagnetocht door het land zal houden voor de verkiezingen. Hij staat bekend als een charismatische spreker, die er niet voor terugschrikt om het over corruptie en machtsmisbruik te hebben.

Het land van tienduizenden Cambodjanen is de afgelopen jaren onteigend. Ze moeten plaatsmaken voor projecten zoals fabrieken en kantoren gebouwd door de zakelijke elite.

De rechters stellen de onteigende inwoners regelmatig in het ongelijk. Demonstranten en activisten worden in de gevangenis gegooid.