Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Obama in onverwachte speech: ik had Trayvon Martin kunnen zijn

Obama tijdens zijn speech op de plek waar Witte Huis-woordvoerder Jay Carney normaal zijn dagelijkse persconferentie geeft.
Obama tijdens zijn speech op de plek waar Witte Huis-woordvoerder Jay Carney normaal zijn dagelijkse persconferentie geeft. Foto AFP / Saul Loeb

Barack Obama heeft zich vanavond een onverwachte en persoonlijke toespraak gehouden over de zaak-Trayvon Martin. Het waren de eerste opmerkingen in het openbaar van de Amerikaanse president over de zaak sinds de vrijspraak van George Zimmerman, de burgerwacht uit Florida die vorig jaar de onschuldige zwarte jongen doodschoot.

Obama:

“Weet je, toen Trayvon Martin werd neergeschoten, zei ik dat het mijn zoon had kunnen zijn. Dat is een andere manier van zeggen dat ik Trayvon Martin hadden kunnen zijn, vijfendertig jaar geleden.”

De dood van Trayvon Martin en de vrijspraak van Zimmerman deed veel stof opwaaien in het land. In tal van steden werd gedemonstreerd tegen onrechtvaardigheid en racisme. In zijn toespraak zei Obama onder meer dat er maar weinig Afro-Amerikaanse mannen zijn die geen ervaring hebben met ‘raciale profilering’.

“Er zijn maar weinig Afro-Amerikaanse mannen in dit land die nooit zijn gevolgd bij het winkelen in een warenhuis. Dat is ook mij overkomen.”

Ondanks dat hij gelooft dat de jongere generatie minder problemen hebben met racisme, moeten Amerikanen wat soul searching doen en in hun eigen omgeving letten op vooroordelen. “Beoordeel ik mensen zoveel mogelijk op hun karakter in plaats van op hun huidskleur?”

Bekijk hier de samenvatting van de onverwachte toespraak van Obama tijdens de dagelijkse persconferentie van het Witte Huis. Normaal gesproken is hij daarbij niet aanwezig. Commentator Rick Klein van ABC:

Twitter avatar rickklein Rick Klein this was most personal race speech Obama has ever given. including the famous “race” speech.