Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

NSA neemt maatregelen om ‘een nieuwe Snowden’ te voorkomen

Directeur-generaal van geheime dienst NSA Keith Alexander
Directeur-generaal van geheime dienst NSA Keith Alexander Foto Reuters/ Doug Kapustin

De inlichtingendiensten in de Verenigde Staten gaan veiligheidsmaatregelen aanscherpen en het moeilijker maken om toegang te krijgen tot geheime informatie in de hoop zo een nieuw megalek, zoals dat door Edward Snowden, te voorkomen. Dat hebben autoriteiten in het land vannacht gezegd.

De NSA, de geheime dienst waarvoor Snowden werkte, neemt het voortouw in het isoleren van inlichtingen en het implementeren van een ‘tweemensenregeling’ voor het downloaden van informatie, schrijft persbureau Reuters. Deze regel geldt nu al voor de bescherming van kernwapens. Hij gaat gelden voor systeembeheerders zoals Snowden en iedereen met toegang tot gevoelige servers.

Snowden kon toegang krijgen door nadruk om delen inlichtingen

Onderminister van Defensie Ashton Carter wijt het lek aan de nadruk die er na 11 september was komen te liggen op het delen van inlichtingen. Zo kon iemand als Snowden volgens hem toegang tot zo veel documenten tegelijkertijd krijgen.

Edward Snowden vluchtte in mei naar Hong Kong, enkele weken voordat Britse krant The Guardian en Amerikaanse krant The Washington Post naar buiten brachten hoe de Verenigde Staten in het geheim informatie van miljoenen inwoners verzamelden op het internet en via de telefoon. Snowden had hun die informatie verschaft. Nu zit Snowden al geruime tijd in de transitzone van het vliegveld van Moskou en heeft hij tijdelijk politiek asiel aangevraagd in Rusland.

‘Schade door Snowden enorm’

Directeur van de NSA Keith Alexander weigerde vannacht informatie te geven over het precieze aantal documenten dat Snowden in zijn bezit heeft, maar bevestigde dat het om een hoop ging. De schade was zeer substantieel, voegde hij eraan toe. Senator Dianne Feinstein, die het inlichtingencomité leidt in de Senaat, zei vorige maand nog dat autoriteiten haar hadden medegedeeld dat het ging om ongeveer 200 documenten. Anderen die bekend zijn met de activiteiten van Snowden denken echter dat hij minimaal tienduizenden documenten in zijn bezit heeft.