Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Navalny in afwachting van hoger beroep vrijgelaten

Aleksej Navalny, de Russische politieke activist en tegenstander van president Vladimir Poetin die gisteren tot vijf jaar strafkamp werd veroordeeld wegens corruptie, mag zijn hoger beroep in vrijheid afwachten. Vanmorgen honoreerde de rechtbank een verzoek daartoe van de openbaar aanklager. Navalny heeft inmiddels de gevangenis verlaten.

Waarnemers zeggen dat de autoriteiten met de voorlopige vrijlating proberen de protesten tegen Navalny’s veroordeling de kop in te drukken. Meteen na de uitspraak demonstreerden woedende aanhangers van de 37-jarige Navalny voor de rechtbank in Kirov, een stad die 900 kilometer ten noordoosten van Moskou ligt. Gisteravond verzamelden zo’n drieduizend aanhangers zich bij het Kremlin voor wat zij een „volkssamenkomst” noemden.

De politie was massaal aanwezig en heeft naar eigen zeggen ongeveer vijftig mensen aangehouden. Volgens de demonstranten zouden echter 169 mensen zijn gearresteerd. Ook in St. Petersburg gingen mensen de straat op.

In het Westen is bezorgd gereageerd op de veroordeling van Navalny. Het Witte Huis liet weten „zeer teleurgesteld en bezorgd” te zijn. Een woordvoerder zei dat president Barack Obama overweegt een ontmoeting dit najaar met Poetin af te zeggen. De Britse regering veroordeelde „het selectieve Russische rechtssysteem”. De Duitse bondskanselier Angela Merkel trok in een reactie de strafrechtelijke motieven achter de rechtszaak in twijfel. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) noemde de veroordeling van Navalny „zorgelijk”.

Doordat w in vrijheid is gesteld kan hij meedoen aan de burgemeestersverkiezingen in Moskou in september, waarvoor hij zich onlangs kandidaat stelde. Ook dat kan een reden zijn geweest voor zijn voorlopige vrijlating. Navalny’s deelname aan die verkiezingen, die vrijwel zeker zullen worden gewonnen door de huidige burgemeester en Poetin-adept Sergej Sobjanin, geeft aan de verkiezingen in elk geval de schijn van democratische legitimiteit. Navalny dreigde direct na zijn veroordeling zijn kandidatuur in te trekken als hij zijn hoger beroep in de cel moest afwachten. Het hoger beroep zal waarschijnlijk pas na de burgemeesterverkiezingen dienen. Bij een voortijdige veroordeling trekt Navalny zich alsnog terug. (AP, AFP, BBC)